Donald Trump: Rossz ötlet a szíriai török támadás

Akcakale, 2019. október 9.
A török haderő bombázásának füstje száll szíriai területen, a délkelet-törökországi Sanliurfa tartomány Akcakale településéről fényképezve 2019. október 9-én. Ezen a napon megkezdődött a török hadsereg és szíriai szövetséges mil
Akcakale, 2019. október 9. A török haderő bombázásának füstje száll szíriai területen, a délkelet-törökországi Sanliurfa tartomány Akcakale településéről fényképezve 2019. október 9-én. Ezen a napon megkezdődött a török hadsereg és szíriai szövetséges milíciája közös, a Béke Forrása fedőnevű hadművelete Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) elnevezésű kurd fegyveres csoport, valamint az Iszlám Állam terrorszervezet ellen. MTI/AP/Lefterisz Pitarakisz
Vágólapra másolva!
Közleményt adott ki szerda délután a Fehér Ház, melyben Donald Trump amerikai elnök "rossz ötletnek nevezte" a Szíriában indított török támadást, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok nem támogatja az offenzívát.
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnök felszólította Törökországot, hogy tartsa tiszteletben és óvja meg a vallási kisebbségek tagjait.

- fogalmazott az amerikai elnök.

Emlékeztetett arra, hogy Törökország kötelezettséget vállalt a civilek, a vallási kisebbségek, köztük a keresztények védelmére és egyben annak biztosítására, hogy nem alakul ki humanitárius válság.

- írta Donald Trump.

A török haderő bombázásának füstje száll szíriai területen, a délkelet-törökországi Sanliurfa tartomány Akcakale településéről fényképezve 2019. október 9-én Forrás: MTI/AP/Lefterisz Pitarakisz

Az Egyesült Államok elnöke vasárnap délután telefonon egyeztetett Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, majd vasárnap este a Fehér Ház közleményben tudatta:

Rand Paul kentuckyi republikánus szenátor arra emlékeztetett, hogy

Donald Trump most eleget tesz a 2016-os elnökválasztási kampányban elhangzott ígéretének, miszerint kivonják az amerikai katonákat a háborús konfliktusokból.

Kedd este a konzervatív Heritage Alapítvány elemzője, James Carafano a Fox televízióban azzal érvelt, hogy az amerikai kormányzatnak több fontos érdeke van a térségben:

  • az Iszlám Állam nevű terrorszervezet úgynevezett "kalifátusa" ne születhessen újjá,
  • ne kerülhessen sor több tömegmészárlásra,
  • ne indulhasson tömeges menekülthullám,
  • valamint, hogy "féken tartsák" Iránt.

Carafano szerint amennyiben Ankara a szíriai hadműveleteket a török kormány által vállalt kötelezettségek tiszteletben tartásával indítja meg, az nem sérti az amerikai érdekeket.