V4NA: A lányok rémálma a gendersemleges mosdó Angliában

Vágólapra másolva!
Kislányok egész nap nem mernek elmenni mosdóba, inkább visszatartják, vagy egész nap nem isznak. A „piros betűs napokon" pedig inkább nem mennek iskolába. Ezt eredményezte több angol iskolában a gendersemleges mosdók bevezetése: a lányok ugyanis kényelmetlenül érzik magukat, hogy fiúkkal kell osztozniuk a mellékhelyiségen. Viszont a mosdóhasználat visszatartása komoly egészségügyi kockázatot is jelent - írta a V4NA hírügynökség. 
Vágólapra másolva!

A nyugat-londoni Deanesfield általános iskola tanulói a nyári szünetről visszaérkezve az iskolában azt vették észre, hogy már nincs külön „lány WC" és „fiú WC", hanem gendersemleges mellékhelyiségeket használhatnak. Az iskola ezzel azokon a diákokon kíván segíteni, akiknek nemi identitása miatt nehézséget okozna, hogy a szokásos fiú-lány kategóriák közül válasszon. Mivel az iskolában 4-11 éves gyerekeket tanítanak, így

azt nem lehet tudni, hogy ez a probléma valójában hány gyereket érint, az viszont biztos, hogy a gendersemleges mosdók a kislányoknak komoly problémákat okoznak.

Több szülő felháborodott, amikor kiderült, hogy a kislányuk nem meri használni a mosdót, mert kényelmetlenül érzi magát, ha fiúk is vannak bent. Volt olyan kislány, aki egész nap nem ivott, hogy ne kelljen mosdóba mennie, és volt olyan is, aki inkább hazáig "visszatartotta".

Ráadásul a mosdók rosszul vannak kialakítva, a WC-ket elválasztó falak nem érnek a padlótól a plafonig, így olyan esetről is tudnak a szülők, amikor fiúk felülről "kukkolták" a lányokat.

Súlyos egészségügyi problémák lehetnek

A Deanesfield általános iskola esete pedig nem egyedi, írja a Mail on Sunday. Sok esetről tudnak, amikor a lányok inkább nem mennek iskolába, amikor menstruálnak, mert szégyellik magukat a fiúk előtt, akikkel az ilyen napokon is osztozniuk kell a mosdón.

A vizelet visszatartása károsítja a vesét, és a betétek, tamponok megfelelő időközönként való cserélésének hiánya komoly egészségügyi kockázatot jelent a lányokra nézve. Húgyúti fertőzések sokkal könnyebben kialakulnak így, és nem elhanyagolható a fiatal lányokra különösen veszélyes toxikus sokk szindróma, mely a nem megfelelő betét- és tamponhasználattal is kialakulhat, és a vérmérgezéshez hasonló tüneteket produkál.

Stephanie Davies-Arai, a Transgender Trend nevű szervezet az esetek kapcsán felhívja a figyelmet arra, hogy

bizonyos lobbiszervezetek aktivistái „becsapják" az iskolákat azzal, hogy kötelező lenne a gendersemleges mosdók kialakítása.

Azonban nem csak kislányok, hanem felnőtt nők is kényelmetlennek tartják a gendersemleges mosdókat a közösségi oldalak tanúsága szerint. Míg a női mosdó egy olyan hely, ahol a nők nyugodtan „bepúderezhetik az arcukat", addig egy koedukált mosdóban, már könnyen érezhetik magukat feszélyezve.