Új gyanúsítások Macron biztosjelöltje, Sylvie Goulard ellen

GOULARD, Sylvie
Brüsszel, 2019. október 2. Az Európai Bizottság belső piaci biztosának jelölt francia Sylvie Goulard az Európai Parlament illetékes bizottsága előtti meghallgatásán Brüsszelben 2019. október 2-án. A belső piaci biztos felügyeli majd az iparpolitikával kapcsolatos munkát, ezenkívül ő felel majd a védelmi iparral és űrkutatással foglalkozó új főigazgatóságért is. MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vágólapra másolva!
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) leendő elnöke Sylvie Goulard-t, a francia jegybank alelnökét, volt honvédelmi minisztert, egykori európai parlamenti (EP-) képviselőt jelölte a belső piacért felelős biztosi tisztségre, aki annak ellenére átment hétfőn az Európai Parlament (EP) jogi szakbizottságának (JURI) az előzetes meghallgatásán, hogy 45 ezer euróval károsította meg az EP-t, mivel az első EP-képviselői mandátumának a lejárta után fiktíven foglalkoztatta az asszisztensét. Az EP kutatási és energiaügyi (ITRE), valamint a belső piaci bizottságban (IMCO) szerdán hallgatták meg az Emmanuel Macron francia államfő közeli emberének számít Goulard-t. A szerdai meghallgatáson azonban nem ment át, de nem is bukott el, hanem jövő keddig haladékot kapott rá, hogy írásban tisztázza a vele szemben felmerült gyanúsításokat. A macronista politikusról ugyanis kiderült, hogy egy amerikai think tanknek még az EP-képviselői mandátuma alatt majdnem két és fél éven át havi 13 ezer dollárért (körülbelül 10 ezer euró) adott tanácsokat. Ez összefüggésben állhat a fiktív alkalmazással, az abból származó pénz egy részét ugyanis Goulard eljutathatta az amerikai think tanknek. Ezekben az esetekben az összeférhetetlenség megalapozott gyanúja merül fel.
Vágólapra másolva!

Az 54 éves Sylvie Goulard 2007 és 2017 között a liberális, centrista Demokratikus Mozgalom (Mouvement démocrate-MoDem) politikusaként tevékenykedett. 2009 és 2017 között a pártja színeiben európai parlamenti képviselő volt.

Az Európai Bizottság belső piaci biztosának jelölt francia Sylvie Goulard az Európai Parlament illetékes bizottsága előtti meghallgatásán Brüsszelben, 2019. október 2-án Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Az EP-n belül a Guy Verhofstadt-féle ALDE frakcióhoz tartozott.

A 2017-es francia elnökválasztási kampányban a liberális Emmanuel Macron EU-ügyi tanácsadójaként Sylvie Goulard szervezte meg a jelölt és Angela Merkel német kancellár találkozóját.

Az Európai Parlamentet és egyben a MoDem-et 2017. május 17-én hagyta el,

amikor kinevezték honvédelmi miniszterré.

Ekkor átlépett Macron A Köztársaság Lendületben (La République En Marche!-REM) nevű pártjába.

Ahogy arról az Origo már beszámolt, ezt a tisztséget azonban csak 2017. június 21-ig töltötte be, akkor ugyanis kiderült, hogy

45 ezer euróval károsította meg az Európai Parlamentet,

mivel az első EP-képviselői mandátumának a 2014. július 1-én történt megszűnése után 2015. február 28-ig fiktíven foglalkoztatta az asszisztensét, Stéphane Thérou-t.

Goulard emiatt lemondani kényszerült a honvédelmi miniszteri tisztségéről, de hála a Macronnal ápolt kiváló kapcsolatainak nem távozott a politikából, hanem

kinevezték őt 2018 januárjában a francia jegybank alelnökévé.

A 45 ezer eurót ugyan visszafizette, de az összeget nem tüntette fel a vagyonnyilatkozatában, ezért Franciaországban vizsgálat folyik az ügyében.

Sylvie Goulard vagyonnyilatkozatának a francia nyelvű változata itt érhető el.

Az EP is vizsgálatot kezdeményezett Goulard ellen, de azt eredménytelenül lezárták augusztus 30-án, arra hivatkozva, hogy az okozott kárt a politikus már megtérítette, tehát

ezáltal gyakorlatilag elismerte, hogy igaz az ellene felhozott vád.

Nemrég viszont a liberális politikust a francia nyomozó ügyészség tanúként hallgatta meg a korábbi pártja (MoDem) és a volt asszisztense fiktív alkalmazása ügyében, visszaélés gyanújával, a folyamatban lévő vizsgálat részeként.

Közben az Európai Unió Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is elkezdett vizsgálódni az ügyben.

Francia sajtóértesülések alapján, Goulard-ral kapcsolatban olyan gyanúk is megjelentek, miszerint az

alig egyhónapos honvédelmi minisztersége idején is követhetett el visszaéléseket.

A hatóságok ezt az értesülést nem erősítették meg, de nem is cáfolták.

Arról is írt az Origo, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke Sylvie Goulard-t jelölte az egyik legfontosabb biztosi tisztség, a belső piacért felelős portfólió élére.

Így a macronista Goulard lehet az, aki felügyeli majd az EU iparpolitikájával kapcsolatos munkáját, illetve a digitális egységes piac kialakítását. Ezenkívül ő felel a védelmi iparral és űrkutatással foglalkozó új főigazgatóságért is.

A liberális kettős mérce jelében az ellene felmerült gyanúsítás, a francia ügyészségi meghallgatás és az OLAF-vizsgálat ellenére

átment hétfőn az Európai Parlament jogi szakbizottságának (JURI) az előzetes meghallgatásán.

Időközben az is kiderült, hogy a fiktíven alkalmazott asszisztense - Stéphane Thérou - az EP helyett valójában a volt pártjának, a MoDem-nek dolgozhatott az európai adófizetők pénzén – írja a Europolitic.ro nevű román, az Európai Unióval foglalkozó szakportál.

A francia igazságszolgáltatás vizsgálata erre is kiterjed.

A 45 ezer eurónak azonban csak egy része ment el a pártfeladatokat végző Thérou kifizetésére, a többi ugyanis a feltételezések alapján,

az amerikai Berggruen Institute nevű politikai és szociális témákkal foglalkozó think tank (agytröszt) számlájára vándorolhatott.

Sylvie Goulard azonban 2013 októbere és 2016 januárja között – tehát miközben EP-képviselői ciklusát töltötte ki – a Berggruen Institute alkalmazásában ált tanácsadói minőségben.

Ezért a tevékenységéért a politikus havonta 13 ezer dollárt (körülbelül 10 ezer euró) kapott az amerikai agytröszttől.

Ez felveti az összeférhetetlenség megalapozott gyanúját.

A think tanket egyébként egy kétes hírű német származású amerikai milliárdos, Nicolas Berggruen alapította.

Szerdán délután hallgatta meg Goulard-t az EP kutatási és energiaügyi (ITRE), valamint a belső piaci bizottsága (IMCO).

A Europolitic információi alapján, Macron embere kemény kérdéseket kapott a két bizottság tagjaitól az asszisztense fiktív alkalmazása és a Berggruen Institute-nak havi 13 ezer dollárért adott tanácsadása kapcsán.

A saját EP-frakciója, a liberális, centrista

Renew Europe-képviselőt leszámítva minden bizottsági tag összeférhetetlenséggel gyanúsította meg.

Goulard a meghallgatáson tagadott minden ellene felhozott gyanúsítgatást.

Hangsúlyozta, hogy nem tett semmi törvénytelenséget, az EP jogi bizottsága nem állapított meg nála összeférhetetlenséget, a 45 ezer eurót pedig visszafizette. A liberális politikus szerint ügye inkább humánerőforrás-gazdálkodási, mintsem jogi jellegű.

Mindazonáltal elismerte, hogy követetett el hibákat, konkrétumok említése nélkül.

Az ITRE és az IMCO bizottságok tagjai közül csak a saját frakciója, a Renew Europe képviselői szavaztak mellette meghallgatáson, így azon nem ment át – írja a G4Media román hírportál.

A francia biztosjelöltet azonban nem is kaszálták el, hanem

csütörtökön írásban tettek fel számára kérdéseket az asszisztense fiktív alkalmazásáról és az amerikai agytrösztnek való tanácsadásáról.

Goulard-nak keddig adtak haladékot, hogy írásban válaszoljon a problémás kérdésekre.

A válaszok alapján fogják az EP illetékes bizottságai eldönteni, hogy elfogadják-e a magyarázkodását vagy sem.

Amennyiben elfogadják, akkor az azt jelenti, hogy átment a meghallgatáson.

Ha nem, akkor vagy véglegesen elkaszálják a biztosi jelöltségét, vagy kezdeményeznek egy újabb meghallgatást.