A tárgyalások folytatására szólította fel Washingtont Phenjan

Vágólapra másolva!
A tárgyalások folytatására szólította fel az Egyesült Államokat hétfőn Kim Szong észak-koreai ENSZ-nagykövet a világszervezet Közgyűlésének 74. ülésszaka általános vitájában New Yorkban.
Vágólapra másolva!

Kim Szong észak-koreai ENSZ-nagykövet emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy több mint egy év telt el a Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök közötti történelmi jelentőségű szingapúri csúcstalálkozó óta, és az azóta eltelt időben kevés előrelépés történt. Nem sikerült enyhíteni a Koreai-félszigeten növekvő feszültséget, ami az Egyesült Államok által elkövetett politikai és katonai provokációknak tulajdonítható.

Az észak-koreai diplomata szerint a térségbeli "béke és stabilitás megerősítésének kulcsa" a Szingapúrban tavaly júniusban elért megállapodások teljes mértékű alkalmazása.

A nagykövet megerősítette az országa által tanúsított "türelmet", és azt kérte Washingtontól:

hozzon "bátor döntést" a tárgyalóasztalhoz való visszatérés és az előrelépés érdekében.

"Az Egyesült Államoktól függ, hogy a tárgyalásokból (...) egy lehetőség lesz vagy felgyorsul a válság " – figyelmeztetett.

Az észak-koreai ENSZ-nagykövet szólt arról is, hogy az Észak- és Dél-Korea között megindult közeledés elakadt, és azzal vádolta Szöult, hogy csak látszólag elkötelezett a béke iránt, miközben modern fegyverekre tesz szert, és hadgyakorlatokat folytat az Egyesült Államokkal közösen.

A phenjani rendszert az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) széles körű szankciókkal sújtotta az ország nukleáris és ballisztikus rakétaprogramja miatt. Kim ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a BT-t az Egyesült Államok eszközévé vált, büntetőintézkedéseivel pedig "rendszerváltást" akar előidézni.