Bevándorlásellenes miniszterelnöke lesz Flandriának

Jan Jambon korábbi belga szövetségi belügyminiszter, leendő flandriai miniszterelnök
Vice-Prime Minister and Interior Minister Jan Jambon talks to the press after a Minister's council meeting of the Federal Government in Brussels, Friday 07 December 2018. BELGA PHOTO ERIC LALMAND
Vágólapra másolva!
Hárompárti koalíciós megállapodás született, és ennek nyomán megalakulhat a holland ajkú, belgiumi Flandria regionális kormánya a május végi választásokat követően – közölték különböző helyi sajtóorgánumok. Az új regionális kormány miniszterelnöke a szuverenista, bevándorlásellenes Új Flamand Szövetség politikusa, Jan Jambon korábbi szövetségi belügyminiszter lesz.
Vágólapra másolva!

Májusban az európai uniós választásokkal együtt a regionális parlamentek és a szövetségi törvényhozás tagjairól is szavaztak Belgiumban.

Szövetségi szinten és a flamand régióban viszont azóta is ügyvivő kormány van hivatalban.

A Le Soir című lap azt írta hétfő reggel, hogy a választások után 127 nappal Flandriában is tető alá hozták a megállapodást, amelynek értelmében az eddig is kormányon lévő pártok, a Bart de Wever antwerpeni polgármester által vezetett szuverenista, bevándorlásellenes Új Flamand Szövetség (N-VA), a jobbközép Kereszténydemokrata és Flamand (CD&V), illetve a liberális Flamand Liberálisok és Demokraták (VLD) lépnek ismét szövetségre.

A flamand kormányt a mintegy 300 oldalas, részletesen kidolgozott tervezet alapján,

az Új Flamand Szövetség politikusa, Jan Jambon korábbi szövetségi belügyminiszter fogja vezetni.

Jan Jambon Forrás: AFP/BELGA/Eric Lalmand

A dokumentumot még hivatalosan is jóvá kell hagynia a három párt vezetésének.

Elsőként az apró németajkú közösségben, majd az úgynevezett Brüsszel Fővárosi Régióban, legutóbb pedig Vallóniában született meg a koalíciós egyezség.

Egyes elemzők szerint ugyanakkor a regionális tárgyalások megnehezíthetik a továbblépést a szövetségi kormányalakításban, amelyben egyelőre még nem látszik a fény az alagút végén.

A belga pártok a 2010-es választás után rekordideig, 541 napon át tartó huzavona után tudtak csak megegyezni.

Többek szerint elképzelhető, hogy ez a csúcs most megdőlhet.