Lezuhant a szlovák légierő egyik harci gépe

Aranyosmarót, 2019. szeptember 29. Szlovák rendőrök a délnyugat-szlovákiai Aranyosmarót (Zlaté Moravce) térségében történt légi baleset helyszínén 2019. szeptember 29-én. Az előző este gyakorlórepülésen lezuhant a szlovák légierő egyik MiG-29-es típusú harci repülőgépe. A pilóta katapultált, és életben maradt. /MTI/MTVA/TASR/Lukás Grinaj
Vágólapra másolva!
A MiG-29-es típusú harci repülőgép gyakorlórepülés közben zuhant le a délnyugat-szlovákiai Aranyosmarót (Zlaté Moravce) közelében. Sajtóinformációk szerint a gépben nem volt elég üzemanyag. 
Vágólapra másolva!

"Zlaté Moravce közelében összetört egy MiG-29-es, a pilóta katapultált" - mondta Danka Capakova védelmi szóvivő a közszolgálati rádiónak nyilatkozva a szombati eset után.

A védelmi minisztérium honlapján megjelent közlemény szerint

a pilóta életben van, kórházba vitték, az orvosok szerint nincs életveszélyben.

Forrás: MTI/Lukás Grinaj

Danka Capakova szerint miután a pilóta megállapította, hogy nem tudja megmenteni a gépet, nagy szakmai ismeretekről téve tanúbizonyságot, higgadtságát megőrizve

lakatlan területre irányította a gépet, és a becsapódás előtt katapultált.

A sajtóban megjelent információk szerint a balesetet az okozhatta, hogy a gép tartályaiban nem volt elegendő üzemanyag, de a védelmi minisztérium ezt egyelőre nem erősítette meg. Különbizottság alakult a baleset okainak kivizsgálására, és ideiglenesen leállították az ilyen típusú vadászgépek gyakorlórepüléseit.

Úgy tudni, a szerencsétlenséget szenvedett repülőgép egy másik MiG-29-essel gyakorlórepülést hajtott végre. Ez utóbbi gép szerencsésen le tudott szállni. Peter Gajdos védelmi tárcavezető a baleset helyszínére indult.