Könnygázzal és vízágyúval oszlatták a rendőrök a tüntetőket Franciaországban

Franciaország, tüntetés, sárgamellényes
A "Yellow vest" protester holds a sign reading "Don't touch my pension" during an anti-government "yellow vests" (gilets jaunes) protest in Paris on September 28, 2019. (Photo by Zakaria ABDELKAFI / AFP)
Vágólapra másolva!
Összetűzések voltak a rendőrök és a tüntetők között szombaton Toulouse-ban és Montpellier-ben, mindkét városban erőszakba torkollottak az egyébként tavaly november óta, szinte folyamatosan tartó megmozdulások. A rendőrök tizenegy embert őrizetbe vettek a hétvégén. Tüntetések voltak más francia nagyvárosokban, például Párizsban és Bordeaux-ban is. Több ezer ember vonult az utcákra.
Vágólapra másolva!

A délnyugat-franciaországi Toulouse-ban a rendőrség könnygázt és vízágyút vetett be a tiltakozáson részt vevő, hozzávetőleg ezer aktivista oszlatására - közölte az AFP francia hírügynökség. A hatóságok öt embert őrizetbe vettek.

A dél-franciaországi Montpellier-ben is erőszakba torkollt a demonstráció. A tüntetők és a biztonsági erők tülekedésében a rendvédelmi szervek négy tagja megsebesült. Kilenc embert őrizetbe vettek a rendbontók közül, őket többek köztt azzal gyanúsítják, hogy különféle tárgyakkal dobálták a rendőröket, és gyalázó kifejezésekkel illették a biztonságiakat.

Forrás: AFP/Zakaria Abdelkafi

Tüntetések voltak más francia nagyvárosokban, így Párizsban és Bordeaux-ban is.

A sárgamellényesek tavaly november óta

tüntettek rendszeresen szombatonként Emmanuel Macron elnök és centrista kormányának reformintézkedései ellen.

A sárgamellényes mozgalom szociális és intézményi követeléseiről rendezett nemzeti vitasorozat és a május végi európai parlamenti választások után Édouard Philippe francia miniszterelnök módszerváltást, az energetikai átállás felgyorsítását és adócsökkentést ígért az országnak.