Ezrek vettek végső búcsút Jacques Chirac néhai francia államfőtől

CHIRAC, Jacques
Párizs, 2019. szeptember 29. Jacques Chirac néhai francia államfő óriásportréja és koporsója a párizsi Invalidusok házában tartott ravatalon 2019. szeptember 29-én. Az államférfi szeptember 26-án, 86 éves korában hunyt el. Chirac 1995 és 2007 között volt a Francia Köztársaság elnöke. MTI/AP Pool/Kamil Zihnioglu
Vágólapra másolva!
Ezrek vettek végső búcsút vasárnap Párizsban a héten 86 éves korában meghalt Jacques Chirac néhai francia államfőtől, akit az Invalidusok házában ravataloztak fel.
Vágólapra másolva!

A francia média felvételének tanúsága szerint a francia zászlóval borított koporsót az Invalidusok dómjának Szent Lajos kápolnájának bejáratánál, az árkádok alatt helyezték el, mögötte egy hatalmas Chirac-portréval.

Jacques Chirac néhai francia államfő szeptember 26-án, 86 éves korában halt meg Forrás: MTI/AP Pool/Kamil Zihnioglu

Az emberek a közelben több száz méteres sorokban vártak, hogy leróhassák kegyeletüket a néhai államfő előtt.

A BFMTV francia televíziós csatorna szerint olyan sokan jelentek meg, hogy a szervezők úgy döntöttek: egész éjszakára meghosszabbítják a belépést a helyszínre.

Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

A különböző vallások képviselőinek részvételével gyászszertartást tartottak ugyanitt, ahova konvojjal szállították a koporsót.

A francia elnöki hivatal által nemzeti gyásznapnak nyilvánított hétfői napon várhatóan mintegy 30 állam- és kormányfő vesz részt a néhai elnök párizsi gyászmiséjén.

Többek között ott lesz Emmanuel Macron francia államfő meghívására Orbán Viktor miniszterelnök is.

A misét délben celebrálja a Saint-Sulpice-templomban Michel Aupetit párizsi érsek - közölte Karine Dalle, a párizsi egyházmegye szóvivője. Ezt a templomot - amely annak a háznak a közelében található, ahol Chirac az utolsó éveit töltötte - használják a nagyobb katolikus szertartásokhoz addig, amíg az áprilisi tűzvészben megrongálódott Notre-Dame katedrálist helyre nem állítják.

Forrás: MTI/AP/Kamil Zihnioglu

Hosszú politikai karrierje alatt

Jacques Chirac többször volt miniszter, két alkalommal miniszterelnök, 12 éven át pedig államfő.

A külpolitika terén - az Ötödik Köztársaság alapítója, Charles de Gaulle nyomdokait követve - a független francia diplomácia megvalósítására, Franciaország nagyhatalmi státuszának megőrzésére törekedett, különös tekintettel a Washingtonhoz fűződő viszonyban. Nemzetközileg legemlékezetesebb külpolitikai lépése az Egyesült Államok vezette iraki invázió elleni határozott tiltakozása volt 2003-ban.

Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Franciaország az ő elnöksége alatt

vezette be az eurót és törölte el a sorkötelezettséget, illetve kezdett lépéseket tenni a NATO védelmi szövetségébe való visszakapcsolódás felé.

Jacques Chirac volt az első francia elnök, aki elismerte a második világháború alatti Vichy-kormányzatnak a holokausztban betöltött szerepét, amely miatt hivatalosan is bocsánatot kért a zsidó néptől.