Előrehozott parlamenti választást tartanak Ausztriában

voting Horizontal
Election campaign posters of presidential candidate Norbert Hofer from the Freedom Party of Austria (FPOE) is seen in Vienna, Austria on April 19, 2016. Some 6,3 million Austrians are eligible to vote in presidential elections to take place on April 24, 2016. Candidates from Austria's two main parties look set for defeat in the elections, with polls suggesting they are lagging behind the three frontrunners, including a far-right contender. / AFP PHOTO / JOE KLAMAR
Vágólapra másolva!
Az előrehozott parlamenti választásokon 6 millió 397 ezren szavazhatnak, a szavazók az osztrák szövetségi parlament alsóházának, a nemzeti tanácsnak 183 tagját választják meg. A szavazóhelyiségek 7 órakor nyitottak, és egészen 17 óráig tartanak nyitva.
Vágólapra másolva!

A szavazók három preferenciaszavazatot adhatnak le, szövetségi, tartományi, illetve helyi szinten.

Ausztriában a parlamenti választásokon a szavazásra jogosultak

a pártok mellett politikusokra is voksolhatnak;

vagyis országos, tartományi és helyi szinten is megjelölhetnek egy-egy politikust, akit szívesen látnának a parlamentben (a szavazat csak akkor érvényes, ha a politikusok a szavazó által megjelölt párt tagjai).

Illusztráció Forrás: AFP/Joe Klamar

Országosan a pártra leadott szavazatok

hét, tartományi szinten tíz, helyi szinten pedig 14 százaléka szükséges ahhoz, hogy a jelölt előbbre jusson

a pártlistán.

A szavazólapon nyolc párt neve szerepel: az Osztrák Néppárt (ÖVP), az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), a NEOS (Az Új Ausztria és Liberális Fórum), a MOST (JETZT), a Zöldek, az Osztrák Kommunista Párt (KPÖ) és a Változás (Wandel). Helyi szinten más pártok jelöltjei is indulhatnak.

A bécsi választópolgárok például az Osztrák Sörpártra (Bierpartei Österreich) is szavazhatnak majd.