A szavazóhelyiségek megnyitása után több robbanás is történt Afganisztánban

Afganisztán, választás, elnökválasztás
An Afghan Independent Election Commission (IEC) official (L) cleans the finger of a voter at a polling station in Parwan provence on September 28, 2019. - Afghans headed to the polls amid tight security as voting got under way in the presidential election, following a bloody campaign that has been marred by repeated attacks across Afghanistan. (Photo by ABDUL SHAHMIM TANHA / AFP)
Vágólapra másolva!
Afganisztánban szombaton elnökválasztást tartanak. A hatóságok szerint a fővárosból, Kabulból, valamint Dzsalalabádból, Gániból és Kanadhárból is incidenseket jelentettek, alig valamivel a szavazóhelyiségek megnyitása után. Tucatnyi sérültet láttak el a kórházakban, eddig két halálos áldozatról tudnak. 
Vágólapra másolva!

Afganisztán több pontján is robbantások történtek szombaton. Kandahárban a tartományi kormányzó hivatala azt közölte, hogy legkevesebb hárman megsebesültek, egy ottani kórház egyik orvosa szerint viszont legalább tizenöten szenvedtek sérüléseket és szorultak ellátásra. A támadásoknak eddig két halálos áldozata van.

A támadásokat egyelőre senki sem vállalta magára.

Az elnökválasztás előtt viszont a radikális tálib lázadók erőszakos cselekményekkel fenyegettek, valamint felszólították a lakosságot, hogy bojkottálják a voksolást. A tálibok jelenleg nagyobb területeket tartanak ellenőrzésük alatt, mint hatalmuk 2001-es megdöntése óta bármikor - érzékeltették tudósításukban a radikális iszlamista mozgalom erejét a hírügynökségek.

Forrás: AFP/Abdul Shahmim Tanha

Az elnökválasztásra a fenyegetések ellenére hozzávetőleg

9,7 millió szavazó regisztráltatta magát

a mintegy 34 milliós országban. A biztonsági erők több mint 70 ezer tagját mozgósították, és mintegy 30 ezren állnak készenlétben. Több mint 400 szavazóhelyiség ki sem nyitott a veszélyek vagy amiatt, mert a tálibok uralta területeken vannak, és a biztonsági erők további több száz bezárását rendelhették el. A nagyvárosokban jelentősen vagy teljesen korlátozták a járműforgalmat, főleg a teherautókét.

Az elnökválasztáson

18-an indultak, közülük négyen azonban visszaléptek.

A két legfőbb esélyes a hivatalban lévő államfő, Asraf Gáni és a kormányfő, Abdulla Abdulla. Ha egyetlen jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint 50 százalékát, második fordulót tartanak, várhatóan november végén. A független választási bizottság tájékoztatása szerint több mint 900 szavazóhelyiséggel nem sikerült kapcsolatot teremteniük a csaknem ötezerből, de

az egyelőre nem világos, hogy ezek - legalább egy részében - zajlik-e a voksolás.

Az első forduló eredményeit a tervek szerint október 19-én teszik közzé.