Ukrajna érdekét szolgálná a kettős állampolgárság bevezetése

Volodimir Zelenszkij, ukrán elnökválasztás
Volodimir Zelenszkij ukrán államfő.
Vágólapra másolva!
A kettős állampolgárság Ukrajnában történő törvényesítése mellett foglalt állást Dmitro Kuleba, európai és euroatlanti integrációért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes a Jevropejszka Pravda hírportálnak adott, pénteken megjelent interjújában.
Vágólapra másolva!

A tisztségviselő azt mondta, hogy

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez nem vonatkozik az orosz állampolgárokra.

Az interjúban Kuleba körvonalazta, hol húzódik a "vörös vonal" Magyarország és Ukrajna viszonyában, kiemelve, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kész a párbeszédre Budapesttel.

A miniszterelnök-helyettes szavai szerint Magyarországnak minden joga megvan ahhoz, hogy támogassa a nemzeti kisebbségéhez tartozókat,

Ukrajna viszont őket mindig is saját állampolgárainak fogja tekinteni "minden jogukkal és kötelességükkel".

- szögezte le, hozzátéve, hogy

Mint mondta, Zelenszkij kész a párbeszédre Budapesttel, de Magyarországnak engedményeket kell tennie.

- fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Volodimir Zelenszkij kész a párbeszédre Budapesttel Forrás: AFP/Sergei Supinsky

A magyar-ukrán viszonyt feszültséggel terheli a 2017-ben elfogadott, 2020-tól életbe lépő ukrán oktatási törvény, amely alapján az ötödik osztálytól kezdve a nemzetiségi iskolákban a tantárgyak többsége esetében át kell térni az ukrán nyelvű oktatásra.

Ez a kárpátaljai magyar szervezetek szerint csorbítja a nemzeti kisebbségek már megszerzett jogát az anyanyelven történő oktatáshoz.

A másik feszültséget okozó probléma a kettős állampolgárság intézménye, amelyet Ukrajna jelenleg nem ismer el törvényesnek.