Szijjártó Péter: Kiújult a vita a migránsok kötelező elosztásáról - videó

SZIJJÁRTÓ Péter New York, 2019. szeptember 27.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ-közgyűlés 74. ülésszakának általános vitájában a világszervezet New York-i székházában 2019. szeptember 26-án.
MTI/AP/Frank Franklin II
New York, 2019. szeptember 27. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ-közgyűlés 74. ülésszakának általános vitájában a világszervezet New York-i székházában 2019. szeptember 26-án. MTI/AP/Frank Franklin II
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter szerint az ENSZ-nek nem szabad ösztönöznie a migrációt, viszont vezető szerepet kell játszania a konfliktusok megoldásában és az afrikai lakosság helyben maradásának segítésében. Emellett támogatnia kell a hazájuktól elszakadtakat, hogy visszatérhessenek és biztonságban élhessenek, továbbá segítenie kell a tagországait abban, hogy megvédjék magukat a biztonsági kockázatoktól. A külügyminiszter elmondta, hogy az ENSZ migránspaktumának elfogadása óta csak újabb elvándorlási hullámok indultak. Szijjártó kifejtette a migráció nem alapvető emberi jog, az ENSZ mégis ösztönzi. Az viszont alapvető jog, hogy mindenki békében és biztonságban éljen a hazájában - erről azonban a csomag nem is beszél, nem védi meg ezeket a jogokat.
Vágólapra másolva!

A külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés New York-i ülésszakának csúcsszintű általános vitájában felszólalva beszélt, közép-európai idő szerint pénteken.

Kijelentette, hogy mióta tavaly a világszervezetben elfogadták a globális migrációs csomagot, újabb elvándorlási hullámok indultak el.

Ez újabb biztonsági kihívásokat jelent mindazoknak az országoknak, ahonnan a migránsok elindulnak, mindazoknak, amelyeken keresztülhaladnak, illetve amelyekbe végső célként igyekeznek.

New York, 2019. szeptember 27. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ-közgyűlés 74. ülésszakának általános vitájában a világszervezet New York-i székházában 2019. szeptember 26-án. MTI/AP/Frank Franklin II Forrás: MTI/AP/Frank Franklin Ii

- mondta Szijjártó Péter.

Az ENSZ-től pedig a kormány azt is elvárja, hogy bűncselekményként kezelje a határsértéseket, a civil szervezeteket pedig ne próbálja az egyes országok legitim képviselőinek feltüntetni.

Szijjártó arra is felszólította az ENSZ-t, hogy ne úgy fesse le a migrációt, mint a legjobb eszközt a demográfiai és foglalkoztatási kihívások megoldására.

Magyarország például a családok támogatásával, az oktatás folyamatos korszerűsítésével keres megoldást ezekre. Szijjártó Péter hangoztatta: az ENSZ-től és más nemzetközi szervezetektől elvárható lenne, hogy előmozdítsák a nemzetközi jogi szabályozást, és azoknak segítsenek, akik eleget tesznek a jogszabályoknak, nem pedig azoknak, akik azokat megsértik.

Leszögezte: a migráció nem alapvető emberi jog, az ENSZ mégis ösztönzi. Az viszont alapvető jog, hogy mindenki békében és biztonságban éljen a hazájában - erről azonban a csomag nem is beszél, nem védi meg ezeket a jogokat.

New York, 2019. szeptember 27. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ Közgyűlés általános vitáján New Yorkban 2019. szeptember 26-án. MTI/KKM/Burger Zsolt Forrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

Elbukott a migránspaktum

Az ENSZ tavalyi történetének legfontosabb eredményeként akarta volna ünnepelni a migrációs csomagot, ez a kísérlet azonban elbukott - mondta Szijjártó Péter.

Magyarország, az Egyesült Államok, Izrael, Lengyelország, Csehország és később Brazília a legveszélyesebb migrációs dokumentumnak minősítette a paktumot, és ellene szavazott. A csomag elfogadása óta számos kísérletet tettek arra, hogy részletekben, fejezetenként más dokumentumokban áterőltessék annak tartalmát.

Ezeket a kísérleteket Magyarország elutasítja, és sürgeti az ENSZ-t, hogy hagyjon fel velük.

Magyarország a jövőben is el fog utasítani minden olyan ENSZ-dokumentumot, amely utalást tesz a globális migrációs csomagra - jelentette be Szijjártó Péter.

Az elmúlt évek európai történéseire utalva kijelentette, hogy Brüsszel "felelőtlen és kártékony" politikája miatt illegális migránsok milliói érkeztek a kontinensre, sok bevándorló meghalt a Földközi-tengeren, Nyugat-Európában pedig párhuzamos társadalmak alakultak ki, amelyekben a "csendes többség a hangos kisebbséggel" kénytelen együtt élni.

Külön kitért a terrorfenyegetettségre, megemlítve, hogy a migráns hátterűek által elkövetett 30-nál több terrortámadásban több mint 300 ember meghalt.

Európában kiújult a vita a kötelező betelepítési kvótákról

A magyar miniszter képmutatónak és ideológiai alapokon állónak minősítette a brüsszeli politikát, amely fogalmazása szerint annak érdekében gyakorol nyomást az európai uniós tagországokra, hogy szabaduljanak meg nemzeti identitásuktól, kulturális, vallási és történelmi örökségüktől, és végső soron létrejöjjön az "Európai Egyesült Államok". Leszögezte, hogy Magyarország mindezt elutasítja.

Magyarország erős Európát akar, amely erős tagországokból áll. Meg akarja őrizni nemzeti identitását, büszke 1019 éves államiságára, és továbbra is a kereszténységre kívánja építeni azt.

Szijjártó Péter szerint a legutóbbi európai fejlemények azt mutatják, hogy fokozni kell az erőfeszítéseket a lakosság megvédelmezésére: kikötőket nyitnak meg a bevándorlók előtt, kiújult a vita a kötelező elosztási kvótáról.

New York, 2019. szeptember 27. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) beszélget Andrej Babis cseh miniszterelnökkel New Yorkban 2019. szeptember 26-án. MTI/KKM/Burger Zsolt Forrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

A Nyugat-Balkánon jelenleg uralkodó helyzet hasonló ahhoz, ami 2015-ben történt. Úgy vélte, sok ország, nemzetközi szervezetek és civil szervezetek jelenleg is arra ösztönzik a bevándorlókat, hogy Európába induljanak, és azt a benyomást keltik bennük, hogy az NGO-knak - illegálisan - Európába kell vinniük őket. Mindebből az embercsempészek és a bűnszervezetek húznak leginkább hasznot, ők dollármilliókat keresnek.Nyertesek a terrorszervezetek is, amelyek az ellenőrizetlen migrációval merénylőket tudnak bejuttatni a világ különböző pontjaira.

Mindenki más viszont a vesztesek közé tartozik: a lakóikat elvesztő kiindulási országok, a tranzitországok, amelyeken a migránsok agresszívan viselkedve vonulnak át, és a célországok, ahol párhuzamos társadalmak jönnek létre.

Menekültek Olaszországban. Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images/Antonio Masiello

A legfőbb vesztesek pedig maguk a migránsok, akik a véletlenre bízzák az életüket is.

Hazánk az üldözött keresztényeket segíti, és a helybenmaradást ösztönzi

Oda kell vinni a segítséget, ahol szükség van rá, és nem szabad problémákat gerjeszteni ott, ahol nincsenek - szögezte le Szijjártó Péter.

Magyarország több mint 40 millió dollárt költött arra, hogy segítse a keresztény közösségeket a Közel-Keleten, és 50 ezer embernek segített abban, hogy otthon maradjon, vagy mihamarabb hazatérjen.

Ezzel a programmal Magyarország arra is fel kívánja hívni a nemzetközi közösség figyelmét, hogy a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon. Kiemelte a miniszter azt is, hogy a világ legkevésbé fejlett országai alkotta csoport számára Magyarország idén meghétszerezte, 29 millió dollárra emelte pénzügyi támogatását, Afrikának pedig a korábbinál ötször több, 25 millió dollár támogatást nyújtott. Ázsiai, afrikai és dél-amerikai diákoknak hazánk összesen 4873 ösztöndíjat biztosít

Íme a külügyminiszter teljes beszéde: