Benjámin Netanjahut kérte fel kormányalakításra az izraeli államfő

GANZ, Beni; NETANJAHU, Benjámin
Tel-Aviv, 2019. szeptember 18. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, a jobboldali Likud párt vezetője a párt eredményváró rendezvényén az előrehozott izraeli parlamenti választás napján, 2019. szeptember 17-én Tel-Avivban. Az első részeredmények rendkívül szoros versenyt mutatnak a Likud és a Beni Ganz vezette centrista Kék-fehér párt közt. MTI/EPA/Abir Szultan
Vágólapra másolva!
Reuven Rivlin államfő Benjámin Netanjahut, a jobboldali Likud párt elnökét, hivatalban lévő miniszterelnököt kérte fel szerdán az új izraeli kormány megalakítására.
Vágólapra másolva!

Az államfő azért döntött az eddigi miniszterelnök személye mellett, mert

a legtöbben - ötvenöten - őt ajánlották a szeptember 17-i előrehozott parlamenti voksoláson megválasztott képviselők közül a kormány élére.

Netanjahu legfőbb riválisát, a magyarországi származású Beni Ganzot, a centrista Kék-fehér párt elnökét 54-en javasolták Rivlinnek, miután az arab pártok Közös Listájának 13 képviselője közül hárman inkább úgy döntöttek, hogy senkit sem támogatnak.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, a jobboldali Likud párt vezetője a párt eredményváró rendezvényén az előrehozott izraeli parlamenti választás napján, 2019. szeptember 17-én Tel-Avivban. Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan

Az államfő közölte, senkinek sincs 61 képviselőből álló többsége a 120 fős kneszetben, hogy kormányt tudjon alakítani, de Benjámin Netanjahunak van nagyobb esélye a pártok ajánlásai alapján.

írja a Times of Israel.

Netanjahunak az izraeli törvények értelmében

28 hónapja van rá, hogy kormányt alakítson. Amennyiben ez nem sikerül, akkor a kormányalakítási időszak meghosszabbítható még 14 nappal.

Ellenkező esetben ismét előrehozott választást kell tartani.