Robbant a bomba Észak-Macedóniában: hamisított felvételekkel döntötte meg a Gruevszki-kormányt Soros bizalmasa

Zaev Soros
Vágólapra másolva!
2015-ben manipulálták azokat a hangfelvételeket, amelyek felhasználásával megbuktatták Nikola Gruevszki volt észak-macedón miniszterelnök kormányát, állította négy évvel később, mostani ügyészi kihallgatásán a szkopjei titkosszolgálat volt ügynöke. Zoran Verusevszki most azt állítja, hogy Zoran Zaev miniszterelnök és baloldali pártja ennek köszönhetően juthatott hatalomra - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Nikola Gruevszki volt észak-macedón miniszterelnök hétfőn este a Facebookon reagált a hírre. Azt írta, „Ma felrobbant a legnagyobb bomba, a kormányt manipulált felvételek segítségével döntötték meg [4 évvel ezelőtt]. (...) Lassan, de biztosan az igazság felszínre kerül" - írta Gruevszki.

A levélben megjegyzi, hogy amikor a „bombák" 2015-ben megjelentek, azt mondták, hogy a felvételek nem voltak hitelesek, vagyis utólag manipulálták azokat.

- idézi a Republika.mk szkopjei portál Észak-Macedónia volt miniszterelnökét.

A volt kormánypárt, jelenlegi legerősebb ellenzéki párt (VMRO-DPMNE) vezetőinek lehallgatási botránya miatt Verusevszkit 2015 elején letartóztatták. Azzal gyanúsították, hogy az állami hírszerző hivatal munkatársaként törvénytelen módon lehallgatta a VMRO-DPMNE politikusainak beszélgetéseit, a felvételeket pedig átadta az akkor ellenzékben lévő Zoran Zaevnak és pártjának. Ezt mostani újabb kihallgatásán Verusevszki nem cáfolta, de azt mondta, hogy a felvételeket Zaevék utólag manipulálták.

Közben nevek említése nélkül üzent az észak-macedón államfő a kormánypárti vezetőknek. Sztevo Pendarovszki úgy fogalmazott, hogy a korrupciós „Reket"-ügyben érintett személyek önként adják fel magukat, „lépjenek előre" anélkül, hogy megvárnák a hatósági idézést.

- mondta hétfőn Pendarovszki.

Kedden jelent meg az a hír is, hogy a csúszópénzek gyűjtése miatt előzetes letartóztatásban lévő Katica Janeva állítólag pénzt követelt a Zaev vezette kormánypárt (SPO) „fekete alapjától" az ügyvédi költségeihez.

A Republika.mk úgy értesült, hogy a volt korrupcióellenes ügyész azt is kérte, hogy férhessen hozzá ahhoz a pénzalaphoz is, amelyet hivatali ideje alatt ő hozott létre, és amelybe a munkatársainak kellett havonta kisebb-nagyobb összegeket befizetniük. A számlán állítólag 80 ezer euró van.