Újraindították a kvótavitát a bevándorláspártiak

migration immigration politics Horizontal
Migrants walk to board a van after being rescued by the Ocean Viking rescue ship and disembarking on Italy's southern island of Lampedusa in the Mediterranean Sea on September 14, 2019. - Italy on September 14 agreed to allow rescue ship Ocean Viking to disembark 82 migrants on the southern island of Lampedusa after six days at sea following a European deal to distribute them. (Photo by Alessandro SERRANO / AFP) / Italy OUT
Vágólapra másolva!
Négy uniós tagállam újra napirendre hozta az Európába érkező bevándorlók elosztásának évek óta húzódó kérdését. Málta, Olaszország, Németország és Franciaország egy ideiglenes szükségmegoldásban állapodott meg, kizárólag a Földközi-tengerből kimentett bevándorlók elhelyezésére. Az új mechanizmus „önkéntes alapú és ideiglenes", ám a négy ország reméli, hogy a többi tagállam is csatlakozik majd – olvasható a Magyar Nemzetben. A magyar kormány álláspontja sziklaszilárd: elutasítja a migránsok újraosztását.
Vágólapra másolva!

Jó kezdetnek nevezte a találkozót Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter, miután a négy tagállam megegyezett egy ideiglenes mechanizmusról Máltán. A dokumentum a tagállamok önkéntes vállalásairól ír, amelynek célja, hogy egy jobban tervezhető és hatékonyabb ideiglenes szolidaritási mechanizmust állítson fel, amely biztosítja a tengerből kimentett emberek partra szállítását és elhelyezését.

A megegyezést egy átfogóbb uniós megállapodás alapjául készülnek beterjeszteni az uniós belügyminiszterek október elején esedékes tanácskozásán.

A mostani egyeztetésen Málta, Olaszország, Németország és Franciaország mellett az Európai Bizottság is képviseltette magát, illetve Finnország is részt vett rajta, mint az Európai Unió soros elnöke. (Matteo Salvini távozása után a balra tolódó, és Magyarországgal megengedhetetlen hangnemet megengedő új és máris népszerűtlen olasz baloldali kormány fenyegetőzéséről többek között itt írtunk korábban.)

Ismét kvótát akarnak erőltetni az uniós tagállamokra, miközben az embereket senki sem kérdezte meg erről Forrás: AFP/Alessandro Serrano

Ők jelezték a részvételüket

Maria Ohisalo finn belügyminiszter közölte, hogy a most született megállapodás időben korlátozott és egyedül a Földközi-tengeren kimentett menedékkérőkre összpontosít. Horst Seehofer német belügyminiszter hangsúlyozta, hogy a pontos elosztási kvótákról még egyeztetni fognak, mert ez a mechanizmusban részt vevő tagállamok számától függ.

A DPA német hírügynökség értesülései szerint Németország és Franciaország mellett Horvátország, Finnország, Írország, Litvánia, Luxemburg és Portugália is jelezte részvételi szándékát ebben a mechanizmusban. Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős tagja

Olaszország sem beszél már menekültekről Forrás: AFP/Clement Mahoudeau

Már nem beszélnek menekültekről

A Politico brüsszeli lap korábban kiszivárgott hírek alapján arról írt, hogy a dokumentum a menekült megnevezés helyett menedékkérőként és migránsként említi a tengeren érkezőket.

Vagyis elsősorban nem a háború és üldöztetés elől menekülők átvételéről, hanem a jobb élet reményében érkező gazdasági bevándorlókról van szó.

Ez a változtatás Olaszország nyomására történhetett, mivel szerintük a Földközi-tengeren érkezők döntő többsége nem jogosult a menekültstátusra.

A hírportál kiemeli, a megfogalmazás hátránya, hogy a legtöbb uniós ország, amely kész befogadni az EU-ba érkező menekülteket, kevésbé fogadja szívesen a gazdasági bevándorlókat.

Ez pedig azt jelenti, hogy ezek az emberek gyakran kénytelenek abban az országban maradni, ahol először beléptek az Európai Unióba.

A bevándorláspártiak nem nyugszanak

A bevándorláspártiak mielőbb át akarják nyomni a migránskvótát az európai uniós tagállamokon – idézte a Fidesz-frakció szóvivőjét az MTI. Halász János tegnap sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a távozó bevándorláspárti Európai Bizottság és a vele szövetséges erők kényszerpályára akarják állítani a tagországokat és a novemberben felálló új brüsszeli testületet. A frakciószóvivő szerint a bevándorláspártiak nem nyugszanak, egymást érik a kvóta bevezetését jelentő nyilatkozatok: meg akarják nyitni az olasz kikötőket, büntetni akarják a kvótát elutasító országokat, és eközben Soros György ismét Frans Timmermansszal egyeztet, aki a bevándorláspárti európai baloldal első számú embere. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormány és a kormánypártok ezután is a magyar emberek akaratát fogják érvényesíteni, és visszautasítják a kötelező migránskvótát.