Nyolcasával, félelemérzet nélkül mászkálnak a medvék Kusmán

medve, erdély, románia,
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
A Beszterce-Naszód megyei Kusma (románul Cuşma) egyedülálló nemcsak Romániában, hanem az egész kontinensen, ugyanis a környéken él a legnagyobb barna medve populáció egész Európában. A Fekete-domb térségéhez tartozó település valóságos medveparadicsom, egyetlen év alatt legalább ötvennel nőtt a nagyvadak száma - olvasható a Főtér.ro portál cikkében.
Vágólapra másolva!

Ahogy írták, a lakosságnak kezd elege lenni az féktelen „medveáldásból", hiszen a mindennapi életüket veszélyeztetik a településen félelemérzet nélkül sétálgató medvék.

Relatív megnyugtató, hogy mostanában ugyan nem támadnak emberre, de jelentős károkat okoznak a gazdaságokban azzal, hogy megdézsmálják a termést, vagy megölik a háztáji haszonállatokat.

Legutóbb szombaton egy disznóólba mászott be az egyik vadállat és megölt egy sertést. A környéken lakók arra lettek figyelmesek, hogy szokatlanul hangosan ugatnak a kutyák, és amikor meglátták, hogy medve ólálkodik a házak között, hívták a 112 segélyhívószámot.

A hatóságok mindössze annyit tettek, hogy a Ro-Alert riasztórendszeren kérték a lakosságot, maradjanak az otthonukban.

Illusztráció. Forrás: Youtube/Transylvanian Wildlife Project

- mondta a Mediafaxnak egy helyi lakos.

Az elmúlt évtizedekben az ott élők már hozzászoktak a medvékhez, hiszen a település az ország legnagyobb vadászterületéhez tartozik, ahol annak idején még Nicolae Ceausescu is gyakran vadászott medvékre.

- nyilatkozta egy másik falubeli.

A besztercei erdőfelügyelők pár hónapja írásban kérték a román környezetvédelmi minisztériumtól az agresszív medvék kilövését, mindeddig azonban nem érkezett válasz.

A Beszterce-Naszód megyei környezetvédelmi ügynökség minden évben felméri, hogy mennyivel nőtt a medvék száma.

Míg tavaly novemberben közölt információk szerint 634 medve élt a megyében, ez a szám idén 682-re nőtt, miközben az ideális létszámuk 156 lenne.

Másfél év alatt több mint száz vadállat okozta kárt jelentettek be Beszterce-Naszód megyében. Legutóbb a környezetvédelmi minisztérium áprilisban hagyott jóvá egy medvekilövést. Akkor egy idős medve 12 disznóval végzett Nagynyulas és Mezőröményes településeken. Tavaly Kusmán pedig 28 juhot ölt meg egy másik nagyvad.