Elutasította a Minority Safepackkel szembeni román keresetet az EU

Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés, Minority Safepack Initiative
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió Törvényszéke megerősítette hatályában az Európai Bizottságnak a "Minority SafePack – egymillió aláírás a változatos Európáért" című kisebbségvédelmi polgári kezdeményezésre irányuló javaslat nyilvántartásba vételére vonatkozó határozatát, derült ki a törvényszék keddi közleményéből. - írja a Világgazdaság. Mint ismert, összesen 11 országból - köztük Magyarországról is – 1 millió 128 385 aláírás gyűlt össze július végéig, miután az érintett tagországok hatóságai hitelesítették az aláírásokat.
Vágólapra másolva!

Cél a nemzeti kisebbségek védelme

A "Minority SafePack – One million signatures for diversity in Europe" elnevezésű európai polgári kezdeményezésre irányuló javaslatot 2013-ban nyújtották be a bizottsághoz. A kezdeményezés arra kérte fel az EU-t, hogy egy sor jogalkotási aktus elfogadása útján

növelje a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek védelmét és támogassa az EU kulturális és nyelvi sokszínűségét.

A bizottság azonban még 2013-ban megtagadta a javasolt EPK nyilvántartásba vételét azzal az indokkal, hogy az nyilvánvalóan kívül esik a hatáskörén. Az európai polgári kezdeményezés szervezői a bizottság e határozatát vitatták az Európai Unió Törvényszéke előtt, amely

2017-ben ítéletével a határozatot megsemmisítette

arra való hivatkozással, hogy a bizottság nem tett eleget indokolási kötelezettségének. A törvényszék ítéletét követően a bizottság részlegesen nyilvántartásba vette ezt az EPK-t. Románia viszont a törvényszék előtt eljárást indított a megtámadott határozat megsemmisítése iránt. Románia szerint a bizottság értékelési hibát követett el, amikor megállapította, hogy a jogi aktusokra irányuló javaslatok "nem esnek nyilvánvalóan kívül" a bizottság azon hatáskörén, hogy jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be, továbbá azt, hogy a megtámadott határozat indokolása nem elégséges.

Elutasították a román keresetet

Kedden kihirdetett ítéletével azonban az EU Törvényszéke elutasította a Románia által az Európai Bizottsággal szemben indított keresetet. Indoklásában a törvényszék emlékeztet arra, hogy az EPK célja többek között arra irányul, hogy a polgárokat bátorítsa az EU demokratikus életében való részvételre és az uniót elérhetőbbé tegye.

európai polgári kezdeményezés (EPK) keretében legalább egymillió uniós polgár, akik a tagállamok egynegyedének állampolgárai, kezdeményezheti, hogy az Európai Bizottság terjesszen elő javaslatot az uniós jogalkotónak jogi aktus elfogadására a Szerződések végrehajtása céljából.