Vérvörös lett az ég Indonézia egy részén - videó

Indonézia, vörös köd
Vágólapra másolva!
Az Indonéziát sújtó erdőtüzek miatt vörös lett az égbolt az egyik tartományban hétvégén. Az egyik helyi lakos Jambi tartományban, aki képeket is készített, elmondta, hogy a köd bántja szemét és a torkát is. Az év első nyolc hónapjában már több százezer hektárt égettek fel az országban. Ahogy arról már az Origo is beszámolt, Szumátrán minden eddiginél súlyosabb a légszennyezettség, és ez egy ideig még nem is fog változni. 
Vágólapra másolva!

Indonéziában az erdőtüzek minden évben füstös ködöt generálnak, amely ellepi az egész délkelet-ázsiai régiót.

Egy meteorológiai szakértő azt mondta a BBC-nek, hogy a szokatlan jelenséget a Rayleigh-szórás okozza.

null

null

Sokan megkérdőjelezték a képek valódiságát, de a készítője megerősítette, hogy a felvételek valódiak, és hétfőn ugyanolyan rosszak voltak a körülmények.

Egy másik képet feltöltő, Zuni Shofi Yatun Nisa is azt mondta, hogy

null

null

Szakértők szerint a képeket dél körül készíthették, amikor az ég még vörösebbé válik. Ha a nap felettünk van és felnézünk, a nap mentén úgy tűnhet, hogy az ég még vörösebb - magyarázta Koh Tieh Yong, a szingapúri egyetem professzora, hozzátéve, hogy ez a jelenség nem változtatja meg a levegő hőmérsékletét - olvasható a BBC oldalán.

null

null

Az indonéz nemzeti katasztrófavédelmi ügynökség szerint

az év első nyolc hónapjában már mintegy 328 724 hektár földet égettek fel.

Ez az irtásos-égetéses művelés a nagyvállalatok és kis gazdálkodók felelőssége, amelyek a terményeiket így próbálják védeni az esetleges betegségektől a földet megtisztítva.

Azonban ezek a tüzek gyakran kikerülnek az irányítás alól és továbbterjednek védett erdős területekre is.

Ez a fajta égetéses művelés illegális Indonéziában, de a korrupció és a gyenge kormányzás miatt évek óta folytatják ezt a tevékenységet.