Szijjártó Péter: Magyarország épít az erős kétoldalú kapcsolataira az Egyesült Államokkal

SZIJJÁRTÓ Péter
Washington, 2019. szeptember 23. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az Európai Politikai Elemzések Központjában (Center for European Policy Analysis, CEPA) rendezett panelbeszélgetésén Washingtonban 2019. szeptember 23-án. MTI/KKM/Mitko Sztojcsev
Vágólapra másolva!
Magyarország épít az Egyesült Államokkal fenntartott, nagyon erős kapcsolataira, köztük Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök májusi találkozójának eredményeire és a Magyarországra települt amerikai vállalatok jelentette sikertörténetre - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Washingtonban, az Európai Politikai Elemzések Központjában (CEPA) a transzatlanti kapcsolatok erősítésének lehetőségeivel foglalkozó konferencián.
Vágólapra másolva!

A visegrádi országok kormányainak képviselőivel folytatott kerekasztal-beszélgetésen felszólalva a magyar diplomácia vezetője hozzátette:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az Európai Politikai Elemzések Központjában (Center for European Policy Analysis, CEPA) rendezett panelbeszélgetésen Washingtonban 2019. szeptember 23-án. Forrás: MTI/KKM/Kkm/Mitko Sztojcsev

Kitért arra, hogy - mint azt a májusi csúcstalálkozón is megállapították - Washington és Budapest politikájában számos közös pont található.

Mindketten az egyik legfontosabb feladatnak tekintik a saját állampolgáraik és országuk megvédését, továbbá

fenntartják a jogot annak eldöntésére, hogy ki léphet be az országba, kikkel akarnak együtt élni.

Mindkét ország jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében is, hogy meg tudja védeni a határait.

Kérdésekre válaszolva Szijjártó Péter hangoztatta, hogy Magyarország tiszteletben tartja az Európai Unió által vallott közös értékeket.

Mint mondta,

- hangsúlyozta.

Leszögezte, hogy a kelet-nyugati együttműködés erősödése egész Európa érdeke.

Mint közölte a külgazdasági és külügyminiszter,

az Orbán-Trump találkozón is téma volt a közép- és kelet-európai térség szerepe a nemzetközi együttműködésben, így a transzatlanti kapcsolatokban.

Megemlítette, hogy mindkét ország fontosnak tartja felemelni szavát a keresztény közösségek üldöztetése ellen számos konfliktustérségben.

A panelbeszélgetést vezető Edward Lucas, a CEPA alelnöke kiemelte, hogy

Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter elmondta, hogy az Oroszországot sújtó nemzetközi szankciók ellenére számos nyugati ország növelte kereskedelmét Oroszországgal.

Az energiabeszerzés többágúvá tételének, diverzifikálásának esetében pedig az uniós és amerikai partnerek is adósak az alternatívák megteremtésének segítésével

- fűzte hozzá.

Kitért a magyar miniszter a Három Tenger Kezdeményezésre is, amelynek célja, hogy az Európai Unió stratégiájával megegyező közös infrastrukturális fejlesztéseket hajtsanak végre a Balti-, az Adriai és a Fekete-tenger térségében.

Hangoztatta, hogy ennek az együttműködésnek is elsősorban akkor van értelme, ha tettek követik a szép szavakat.

Ukrajnával kapcsolatban Szijjártó Péter az mondta, hogy

- tette hozzá.

Leszögezte, hogy a magyar kormány nem kér pótlólagos jogokat számukra, csak azt, hogy a korábbiakat adják vissza.