Gyújtogatások, erőszakos tüntetések és rendőri agresszió is Párizsban

Franciaország, Párizs, sárgamellényes tüntetés
People run among tear gas on the Champs Elysees avenue during an anti-government demonstration called by the "yellow vest" (gilets jaunes) movement, on September 21, 2019 in Paris. - The yellow vest (gilets jaunes) protests, which often descended into violent clashes with the police, erupted last November, with demonstrators accusing French President of being aloof and unaware of the needs of ordinary French people. (Photo by Lucas BARIOULET / AFP)
Vágólapra másolva!
Ismét tüntetnek a sárgamellényesek Párizsban - közel egy év óta ez a 45. tüntetésük. De tüntetnek nem sárgamellényesek is, ők a nyugdíjtörvény ellen, és ezen kívül még van egy klímatüntetés is. Macron szociálisan érzéketlen gazdaságpolitikája miatt ismét rendkívül feszült a helyzet Franciaországban. A rendőri erőszak ma sem maradt el, Párizsban könnygázzal oszlatták a tüntető tömeget. 120 embert pedig bevittek. A tömegben a Figaro észrevette a nagy francia színészt, Lambert Wilsont. Ugyanakkor szélsőbaloldali anarchisták is készülnek, azaz arra lehet számítani, hogy ismét autókat fognak felgyújtani és üzleteket semmisítenek meg. Délután kiderült: nem volt alaptalan a feltételezés, két üzletet is felgyújtottak. Klímatüntetők pedig egy bankot. CIKKÜNKET FOLYAMATOSAN FRISSÍTJÜK.
Vágólapra másolva!

Ma újabb sárgamellényes tüntetést tartanak Párizsban. A tüntetés oka alapvetően Macron megszorító gazdaságpolitikája. A "rendszer elleni menet" névre keresztelt nagyszabású megmozdulásra a francia rendőrség óriási erőkkel készült,

összesen 7500 rendőrt rendeltek ki.

Sárgamellényes tüntető a rendőrök gyűrűjében Forrás: AFP/Lucas Barioulet

Ahogy azt várni lehetett, a tüntetést ezúttal sem tudta kezelni a francia rendőrség, amely könnygázos oszlatásba és erőszakba torkollt.

Ismét könnygázzal oszlattak Forrás: AFP/Lucas Barioulet

A Le Figaro szerint legalább száz tüntetőt vittek be.

A BBC-nek megszólalt egy, a megszorítások miatt tüntető ember, aki azt mondta, hogy az igazságtalanság miatt vonult utcára.

Ugyanakkor aggódik a sárgamellényesekről kialakult kép miatt is,

mert a tüntetők többsége békés céllal érkezett.

Közel egy éve van szinte minden hétvégén Macron-ellenes tüntetés Forrás: AFP/Lucas Barioulet

Azonban hiába a tüntetők békés hangulata, a kivezényelt, elrettentő erejű rendőrség erőszakos fellépése ezt ellehetetleníti.

A Reuters azt írja, hogy a városban 30 metrómegállót zártak le.

7500 rendőrt vezényeltek ki a tüntetésre Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

A tüntetés egybeesik a kulturális örökség napjával és egy éghajlatvédelmi rendezvénnyel. A Le Figaro egy közel kétperces videót is közzétett, amelyen (erőszakos tüntetőket mutató jelenetek mellett) látszik a rendőrök feltűnő agresszivitása is.

Délután 3 óra körül a Boulevard Saint-Michelen (az 1968-os tüntetések egyik jelképes helyszínén) a Le Figaro tudósítása szerint a klímatüntetők felgyújtottak egy bankot.

A BFM TV úgy tudja, hogy már két üzletet is felgyújtottak. Egy másik hírtelevízió úgy tudja, hogy - ahogy a korábbi hasonló esetekben - szélsőbaloldali anarchisták voltak.

Késő délután klímatüntetők elfoglaltak egy Szajna-hídat Párizs keleti részén. Majd este 6 óra után Bercy-nél (itt van a pénzügyminisztérium) megjelentek a feketeruhás szélsőbaloldali anarchisták is és újabb harc kezdődött a rendőrökkel. Az anarchisták dobálták a rendőröket, a rendőrök könnygázzal válaszoltak.