Rasszizmussal vádolják Kanada liberális, bevándorláspárti miniszterelnökét

Prime ministers meeting in Montreal, 2018-12-07. Justin Trudeau Prime minister Meeting Montreal Quebec Canada Marriott Politics Horizontal
Justin Trudeau
Vágólapra másolva!
Színleg elnézést kért, és sajnálatát fejezte ki Justin Trudeau, Kanada szélsőségesen liberális és erősen bevándorláspárti miniszterelnöke, mert egy most nyilvánosságra került, 2001-es jelmezbálon készült fényképen feketére festett arccal látható egy főiskolai mulatságon. Az észak-amerikai országban Trudeau-nak ezt a performanszát egyértelműen a felszín alatt megbújó rasszizmusával azonosítják. A liberális miniszterelnök úgy védekezik, hogy ezelőtt 18 évvel a tette nem számított rasszizmusnak, ami eléggé nonszensz magyarázat. Nem mellesleg Trudeau a 2015-ös kampányában arról beszélt, hogy korábban egy állami oktatási intézményben tanított, most viszont kiderült, hogyhazudott, és ehelyett egy méregdrága magán főiskolán oktatott.
Vágólapra másolva!

"Haragszom magamra, és csalódott vagyok" - jelentette ki álszenten Trudeau újságíróknak a repülőgépén, útban egy kampánygyűlésre.

Justin Trudeau Forrás: AFP/Martin Ouellet-Diotte

A 2001-ben, Vancouver egyik méregdrága magán oktatási intézményében, a West Point Grey főiskolán készült fotó, ahol Trudeau akkoriban tanított,

a későbbi politikust Aladdinnak öltözve ábrázolja, feketére festett arccal és kezekkel, turbánban és köntösben.

A jelmezbál témája egyébként az Ezeregyéjszaka volt.

Az arab eredetű Ezeregyéjszaka meséje alapján,

Aladdin amúgy kínai, az pedig köztudott, hogy a kínaiak nem feketék, tehát nem világos, hogyha a liberális kormányfő tényleg nem rasszista, akkor mégis miért festette be feketére az arcát?

Nem mellesleg a liberális kormányfő a 2015-ös kampányában arról beszélt, hogy korábban egy állami oktatási intézményben tanított, most viszont kiderült, hogy

hazudott, és ehelyett egy méregdrága magán főiskolán oktatott

- közölte a Time magazin.

Ráadásul Trudeau azt is kénytelen volt bevallani, nem az volt az első alkalom, hogy feketére festette az arcát: egyszer egy tehetségkutató műsorban elénekelte az ismert afroamerikai énekes, Harry Belafonte Banana Boat Song című dalát.

A liberális miniszterelnök - színleg - elnézést kért, és leszögezte: vállalja a felelősséget.

"Ostoba dolog volt" - mondta, hozzátéve, hogy

A miniszterelnök, aki számtalanszor hangot adott a multikulturalizmus, a migráció és a tolerancia iránti - állítólagos - elkötelezettségének, maga is indul az október 21-én tartandó általános választásokon.

Nem hisznek Trudeau-nak a kanadaiak

A feketére festett arc ugyanolyan rasszista volt 2001-ben, mint 2019-ben

- vágott vissza a konzervatívok vezetője, Andrew Scheer, akit elemzők Trudeau legnagyobb riválisának tartanak.

Hasonló bírálatot fogalmazott meg a baloldali Új Demokraták élén álló Jagmeet Singh szikh politikus is, aki maga is turbánt visel.

A 47 éves Trudeau-nak, aki gyakran hangoztatta, hogy miniszterelnöksége idején Kanada több migránst fogadott be, mint az Egyesült Államok, továbbá az ő mandátuma alatt legalizálták a kannabiszt Kanadában, nem ez az első botránya idén.

A liberális kormányfő belekeveredett az SNC-Lavalin nevű építőipari cég körül kipattant botrányba is, amely során a vállalat több millió dollár kenőpénzt fizetett Moammer Kadhafi egykori líbiai diktátornak és családtagjainak megbízásokért cserébe.

Trudeau nyomást gyakorolt Jody Wilson-Raybould-ra, kormánya akkori igazságügyi miniszterre, hogy a montreali cég ellen ne induljon büntetőeljárás.

Mario Dion, az ország etikai és összeférhetetlenségi ügyeket vizsgáló parlamenti biztosa augusztusban úgy vélte, hogy

Trudeau a Dionnal folytatott beszélgetésében tagadta, hogy szabályellenesen próbálta befolyásolni a minisztert, később pedig azzal védekezett, hogy ő csak kanadai munkahelyeket akart megvédeni.

Az ügybe az október végi választáson akár az egész kormány belebukhat.