Új biztonságpolitikai dimenzióra mutat rá a Szaúd-Arábiát ért támadás

2019.09.18. 11:16

Új biztonságpolitikai dimenzióra mutat rá a szaúd-arábiai olajlétesítmények ellen szombaton elkövetett támadás: mindössze néhány 10 millió dollárnyi fegyverrel sikerült megbénítani a világ olajtermelésének öt százalékát - mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerdán az M1 aktuális csatornán.

Az Egyesült Államoknak és Szaúd-Arábiának nincs jó lehetősége a reagálásra, megtorló csapást ugyan kezdeményezhetnek, de az csak súlyosbítaná a helyzetet - mondta a szakért, majd hozzá tette - Donald Trump amerikai elnök reakcióját nehéz kiszámítani, de ha kiderül, hogy Irán felelős a történtekért, akkor katonai lépések várhatóak.

Támadások érték szombaton a szaúd-arábiai Aramco állami olajvállalat két olajterminálját,Forrás: AFP

Gyarmati István elmondta azt is, hogy az elmúlt napok sajtóinformációi dróntámadásként kezelték a szombaton történteket, de a legújabb hírek szerint nem drónok, hanem cirkáló rakéták végezhették a támadást. Még nem lehet tudni, hogy a fegyvereket honnan indították, de hangsúlyos az a verzió, amely szerint Jemenből, Iránból vagy Dél-Irakból indították a támadást - fűzte hozzá.

Egy keddi hír szerint az egyik eszköz nem érte el a célpontot, lezuhant a sivatagban, ahol megtalálták, és jelenleg azt vizsgálják, hogy honnan indították a fegyvert - jelezte Gyarmati István.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK