Szijjártó Péter: Veszélyes a dél-olaszországi kikötők megnyitása az illegális migránsok előtt

Horizontal MIGRATION AND IMMIGRATION REFUGEE ILLUSTRATION RESCUE SAFETY BOAT MARINA
The Ocean Viking vessel which conducts search and rescue activities in the central Mediterranean for French NGO SOS-Mediterranee and Doctors Without Borders (MSF) arrives in Marseille harbour on July 29, 2019. - The Ocean Viking vessel arrived in Marseille for a technical stop before taking part in a new mission in the Mediterraneen sea to rescue endangered migrants after the NGO's former ship, the Aquarius had been forced to cease operations. Italy's populist-dominated government has become particularly hardline against accepting undocumented migrants on its territory. (Photo by CLEMENT MAHOUDEAU / AFP)
Vágólapra másolva!
A magyar kormány aggodalomra okot adónak és veszélyesnek tartja az olasz kabinet döntését a dél-olaszországi kikötők illegális migránsok előtti megnyitásáról - nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Korábban Luigi Di Maio baloldali olasz külügyminiszter egyértelművé tette: korlátlanul zúdítaná Európára a migránsokat. 
Vágólapra másolva!

A magyar kormány aggodalomra okot adónak és veszélyesnek tartja az olasz kabinet döntését a dél-olaszországi kikötők illegális migránsok előtti megnyitásáról - nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hangsúlyozta:

A magyar kormány volt az első, amelyik bebizonyította, hogy igenis meg lehet állítani a bevándorlási hullámokat a szárazföldi útvonalakon, és az előző olasz kormány - Matteo Salvinivel a soraiban - volt az első, amelyik bebizonyította, hogy ez a tengeri útvonalon is lehetséges - idézte fel a miniszter, aki emiatt óriási visszalépésnek tartja a jelenlegi olasz kormány eljárását.

A baloldali olasz kormány ismét megnyitotta a zöld utat az illegális bevándorlás előtt Forrás: AFP/Clement Mahoudeau

Veszélyes a kikötők megnyitása

A miniszter rámutatott: veszélyes a kikötők megnyitása, hiszen ez általában csak az első lépés, a második nyilvánvalóan az lesz, hogy a kötelező letelepítési kvótát kezdik el „erőltetni” újra.

- mondta Szijjártó Péter.

Megjegyezte, Magyarországon az emberek már többszörösen döntöttek: nem akarnak illegális bevándorlókat a hazájukban. Ezért mi, ellentétben a mostani olasz kormánnyal, megvédjük a határunkat és nem engedünk ide illegális bevándorlókat - jelentette ki. A külügyminiszter megjegyezte:

nem sajnálnak dollár ezreket fizetni az embercsempészeknek, és vállalják az akár életveszélyt is jelentő utat a Földközi-tengeren.

Ismét napirendre került a kötelező kvóta ötlete Forrás: AFP/Alessandro Serrano

Migránskvótát akar a baloldal

Mint arról korábban beszámoltunk, meglehetősen őszinte beszéddel állt elő Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom politikusa, aki szerint a migránsválságot csak kötelező kvótákkal lehetne megoldani. Az egykori anarchista, de

már lényegében baloldali olasz külügyminiszter szavaiból világosan kiderült, hogy illegális bevándorlók százezreivel árasztaná el Európát.

Di Maio szavai egyértelműen alátámasztják Matteo Salvini, a Liga vezetőjének kijelentését, aki szerint az új olasz baloldali kormány annak köszönheti a létét, hogy a migránsok befogadása miatt Brüsszel jóval kevésbé fogja támadni őket, mint a korábbi részben Liga vezette kabinetet.