Bomba robbant az afgán elnök választási gyűlésén, sokan meghaltak

GÁNI, Asraf, afganisztáni robbantás 09.17-én
A támadáshoz használt motorkerékpár roncsa és megrongálódott rendőrautó mellett rendőr Csarikarban 2019. szeptember 17-én, miután öngyilkos merénylő pokolgépet robbantott Asraf Gáni afgán elnök választási kampányrendezvényének közelében, Parvan tartomány székvárosában.
Vágólapra másolva!
Pokolgép robbant a közép-afganisztáni Parván tartományban kedden, Asraf Gáni afgán elnök kampányrendezvényének közelében, a detonációban huszonnégyen meghaltak, és 45-en megsebesültek.
Vágólapra másolva!

Helyszíni beszámolók szerint

az elnöknek nem esett baja, és a kampányrendezvényt nem szakították félbe.

A merénylet elkövetőjeként egyelőre senki se jelentkezett.

Abdul-Kászim Szangin, a helyi kórház igazgatója szerint

az áldozatok nagy része nő és gyerek.

Rendőrségi források szerint robbanás történt a fővárosban is, az első jelentések hat halálos áldozatról szólnak. Firdausz Faramarz, a kabuli rendőrség szóvivője az EFE spanyol hírügynökségnek azt mondta, a robbanás az Egyesült Államok nagykövetsége mellett történt.

A támadáshoz használt motorkerékpár roncsa és megrongálódott rendőrautó mellett rendőr Csarikarban 2019. szeptember 17-én, miután öngyilkos merénylő pokolgépet robbantott Asraf Gáni afgán elnök választási kampányrendezvényének közelében, Parvan tartomány székvárosában. Forrás: MTI/EPA/Hedajatullah Amid

Zabihullah Mudzsahid, a tálibok szóvivője a Twitteren bejelentette, hogy ők követték el a robbantást. Mudzsahid közleménye szerint a lázadók célpontjai a biztonsági erők voltak.

Afganisztánban eredetileg áprilisban tartottak volna elnökválasztást, de biztonsági okokból kétszer is elhalasztották, végül pedig szeptember 28-ra tűzték ki.

A kormány ellen harcoló tálibok az elnökválasztást már korábban szégyenletesnek és az emberek becsapásának nevezték, és fogadkoztak, hogy mindent megtesznek a voksolás megakadályozása érdekében.

Elemzők szerint a választások nagy esélyese Gáni, akinek győzelem esetén ez lenne a második ötéves elnöki ciklusa.

Sebesült a Kabulhoz közeli kórházban 2019. szeptember 17-én. Huszonnégy ember meghalt, negyvenöt pedig megsebesült a pokolgépes merényletben. Gáni és kíséretének tagjai sértetlenek maradtak. Forrás: MTI/EPA/Hedajatullah Amid

A lázadók - akik több merénylet elkövetését vállalták magukra az elmúlt hónapokban - többször hangoztatták, hogy szerintük az elnökválasztás helyett az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásokra kellene összpontosítani, amitől azt várják, hogy Washington kötelezi magát csapatainak kivonására, cserébe a tálibok ígéretéért, hogy az országot nem használják fel terrorista összeesküvésekre.

Washington e tárgyalásokat azonban szeptember elején felfüggesztette, mert a lázadók megsokszorozták támadásaik számát.

Az ázsiai országban a tálibok mellett az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei is jelen vannak, akik szintén több, halálos áldozatokat is követelő merényletet hajtottak végre az idén.