Meghívó Olaszországba: megint migránsokat szállít az Ocean Viking

migration immigration politics Horizontal
Migrants walk to board a van after being rescued by the Ocean Viking rescue ship and disembarking on Italy's southern island of Lampedusa in the Mediterranean Sea on September 14, 2019. - Italy on September 14 agreed to allow rescue ship Ocean Viking to disembark 82 migrants on the southern island of Lampedusa after six days at sea following a European deal to distribute them. (Photo by Alessandro SERRANO / AFP) / Italy OUT
Vágólapra másolva!
Az MTI beszámolója szerint kedden ismét illegális bevándorlókat vett a fedélzetére az Ocean Viking a Földközi-tengeren. Legalább 48 ember szállt át az NGO-hajóra egy túlzsúfolt bárkáról a líbiai partok közelében. Mint ismert, szombaton az olasz hatóságok engedélyezték, hogy Lampedusán partra szállhasson a hajó 82 utasa. Az új olasz elit bevándorláspolitikáját meghívásként értékelik a migránsok, ez már most látszik.
Vágólapra másolva!

Az Ocean Vikinget az Orvosok Határok Nélkül szervezettel közösen működtető SOS Mediterranée nevű NGO-szervezet vette észre a bajba került fabárkát a líbiai partoktól 100 kilométerre északra. A hajó fedélzetére felvett emberek között van öt nő és kilenc gyerek, köztük egy újszülött.

  • Az Ocean Viking kevesebb mint 24 órája kezdte újra mentési tevékenységét a Földközi-tengeren, miután
  • előzőleg elérte 82 illegális bevándorló partra szállítását Lampedusa szigetén.

Ez azt mutatja, hogy

az új balközép olasz kormány hivatalba lépésével változott Olaszország bevándorlási politikája.

Matteo Salvini korábbi belügyminiszter idejében az olasz hatóságok nem engedélyezték a migránsokat szállító NGO-hajók kikötését.

Szombaton partra szálltak az Ocean Viking utasai - az új olasz kormány jóvoltából Forrás: AFP/Alessandro Serrano

Az olasz parti őrség keddre virradó éjszaka mintegy 90 bevándorlót mentett meg a Földközi-tengeren. Málta mentési hatáskörébe tartozó területen vették fel az embereket a parti őrség hajójának a fedélzetére, és megkérdezték a máltai hatóságoktól, hol tudják a migránsokat átszállítani egy máltai hajóra, de eddig még nem kaptak választ - közölte az olasz parti őrség.