Manfred Weber: Meg kell adni az esélyt Trócsányi Lászlónak

Election of EU Commission President POLITICS PARLIAMENT Personal details EU
16 July 2019, France (France), Straßburg: Manfred Weber (CSU), former top candidate of the EPP for the office of EU Commission President, speaks after the application speech from Leyens to the Members of the European Parliament. Von der Leyen is applying to become the new President of the EU Commission. The heads of state and government of the EU had proposed the CDU politician as successor to EU Commission President Juncker. Photo: Michael Kappeler/dpa
Vágólapra másolva!
Trócsányi László biztosjelöltsége is szóba került Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének délelőtti sajtótájékoztatóján. A német kereszténydemokrata politikus azt mondta, a fideszes társának igazságos elbánásban kell részesülnie, meg kell adni az esélyt neki - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A kérdésre, hogy elfogadhatónak tartja-e a magyar politikus jelöltségét, Weber leszögezte, valóban "különleges a kapcsolat" a Fidesszel,

ugyanakkor Trócsányi László igazságos elbánásban kell, hogy részesüljön.

Manfred Weber (CSU) kiállt Trócsányi László mellett Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

"Nem a Fidesz tagja. Tíz évig volt a Velencei Bizottság tagja, anélkül, hogy bármilyen panasz felmerült volna a személyével kapcsolatban. Ugyanakkor egészen egyértelmű, hogy ül majd olyan politikus az Európai Bizottságban, akit a Fidesz delegál. Ez elkerülhetetlen, ha úgy tetszik, Orbán Viktornak joga van hozzá. A néppárti frakció is igazságos módon fogja elbírálni Trócsányi László jelöltségét" – mondta Weber Strasbourgban. Azt is mondta, hogy Trócsányinak arról is meg kell majd győznie a parlamenti szakbizottságokat, hogy elkötelezett európai.

Weber egyébként a bizottsági tagjelöltek névsorának kihirdetése után, múlt héten fogadta az Európai Néppárt biztosjelöltjeit, ám Trócsányi László nem kapott meghívót a találkozóra – épp a Fidesz felfüggesztett néppárti tagsága miatt. Forrásaink szerint nincs szó arról, hogy a parlamenti frakcióvezetőnek személyes problémája akadna Magyarország jelöltjével.