Ismeretlenek felgyújtották a volt ukrán jegybankelnök családi házát - videó

Valerija Hontarjeva, az ukrán jegybank volt elnöke.
Valerija Hontarjeva 2014 júniusától 2017 májusáig irányította az ukrán jegybankot.
Vágólapra másolva!
Ismeretlenek keddre virradóra felgyújtották Valerija Hontarjeva, az ukrán jegybank volt elnöke családjának házát a Kijev mellett lévő Horenicsi településen.
Vágólapra másolva!

A lángokat a kiérkező tűzoltóknak nem sikerült időben megfékezniük, a ház porig égett.

Az épületben nem tartózkodott senki, maga Hontarjeva már egy ideje Londonban él.

Később Mikola Zsukovics, a Kijev megyei rendőrség szóvivője elmondta, hogy a helyszínen találtak egy hang- és villanó rakétát, amely a tüzet okozhatta. Egyelőre még szakértők vizsgálják, voltak-e gyúlékony anyagok az épületben. Szavai szerint a nyomozás előzetesen megállapította, hogy behatolás történt a házba.

A térfigyelő kamerák egy embert rögzítettek, amint átmászik a házat körülvevő kerítésen.

A rendőrség gyújtogatás gyanújával indított vizsgálatot, ugyanakkor nem zárták ki annak lehetőségét sem, hogy esetleg rövidzárlat okozta a tüzet.

Arszen Avakov belügyminiszter kijelentette, hogy aki megrendelte, vagy elkövette a gyújtogatást, éppen a Nemzetközi Valutalap (IMF) küldöttségének Ukrajnába érkezésekor, a saját hazájának okozott kárt.

Volodimir Zelenszkij elnök brutális bűncselekménynek nevezte az incidenst, és sürgette a hatóságokat, hogy mielőbb derítsék fel az ügyet.

Az ukrán elnök leszögezte, hogy mindenkit megillet az a jog, hogy biztonságban érezze magát és tulajdonát Ukrajnában, függetlenül attól, hogy milyen tisztséget töltött be a múltban.

Valerija Hontarjeva 2014 júniusától 2017 májusáig volt a jegybank elnöke, utána kényszerszabadságra ment, amíg a parlament egy év múltán ki nem nevezte utódját. Ő állt a nemzeti bank élén még 2016-ban, az Ihor Kolomojszkij tulajdonában lévő Privatbank - utóbb bíróság által törvénytelennek minősített - államosításakor.

Valerija Hontarjeva 2014 júniusától 2017 májusáig irányította az ukrán jegybankot. Forrás: wikipédia

A kijevi főügyészség a jegybankban a vezetése alatt történt esetleges hivatali visszaélések címén indított eljárás kapcsán az utóbbi hónapokban többször is beidézte tanúként kihallgatásra, de ő nem volt hajlandó megjelenni, ezért augusztus végén a bíróság engedélyezte az előállítását.

Hontarjeva és családtagjai ellen nem ez volt az első támadás, augusztus 30-án Londonban elütötte egy autó, ami miatt meg kellett műteni a lábát.

Szerinte Kolomojszkij állt a gázolás mögött, ezt azonban a megvádolt tagadta. Szeptember 5-én felgyújtották Kijevben a fiának, a felesége nevére bejegyzett autóját. A volt jegybankelnök menyét egyébként ugyancsak Valerija Hontarjevának hívják.

Hontárjeva családi házának leégéséről készült videófelvételt itt nézheti meg: