Megkezdődtek az izraeli előrehozott választások

NETANJAHU, Benjámin
Bnei Brak, 2019. szeptember 17. Ultraortodox zsidó férfiak nézik, amint Jiszráél Hager rabbi (k) leadja szavazatát az előrehozott izraeli parlamenti választáson.
Vágólapra másolva!
Az áprilisinál magasabb részvétel mellett zajlik az izraeli parlamenti választás - jelentette a helyi média kedden.
Vágólapra másolva!

Délelőtt tízig a választásra jogosultak tizenöt százaléka adta le voksát, ami 2,2 százalékkal magasabb az április 9-én tartott legutóbbi választásoknál.

Öt hónappal ezelőtt Benjamin Netanjahu választási győzelmét követően nem sikerült a kitűzött határidőn belül megalakítani az új kabinetet, ezért új választásokat írtak ki. Erre azért volt szükség, mert a korábban a jobboldali táborhoz tartózó Avigdor Liberman és pártja, az Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) nem lépett koalícióra Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, a Likud elnökével. Így egyik politikai tábornak sem volt meg a 61 képviselője a 120 tagú Kneszetben.

Ha a Likud és koalíciós partnerei nem szerzik meg a Kneszet képviselői helyeinek több mint felét, legalább 61 helyet, akkor ismét patthelyzet áll elő: a baloldali blokknak ugyanis erre nincs esélye. Akár több mint 20 olyan képviselő is lehet majd a parlamentben, aki egyik oldalhoz sem tartozik.

Reuven Rivlin államelnök a választások előestéjén Facebook-oldalára feltöltött videoüzenetében bejelentette, hogy minden rendelkezésére álló törvényes lépést megtesz egy újabb, harmadik választás elkerülése érdekében, és nem fogja automatikusan meghosszabbítani a miniszterelnök-jelölt kormányalakítási idejét, ha az első hónapban nem jár sikerrel.

Jeruzsálem, 2019. szeptember 17. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, a jobboldali Likud párt vezetője és felesége, Sára Netanjahu voksol Forrás: MTI/EPA/SIPA Pool/Heidi Levine

Jó esélyekkel indul újra Netanjahu és pártja

A ma reggel 9-kor kezdődött választáson jó esélyekkel indul Netanjahu, mert az izraeli központi választási bizottsága által közzétett

korábbi választási eredmények alapján az izraeli választók hatvan százaléka szavazott jobboldali pártokra.

Ros Hájin, 2019. szeptember 17. Beni Ganc, az izraeli hadsereg korábbi vezérkari főnöke, az ellenzéki Kék-fehér párt vezetője és miniszterelnök-jelöltje voksol feleségével, Revital Ganccal Forrás: MTI/EPA/Atef Szafadi

A jobboldali Likud párt hatalomra kerülési esélyeit tovább erősíti, hogy miniszterelnök-jelöltjük a napokban jelentette be:

megválasztása esetén intézkedéseket fog tenni, hogy Ciszjordánia zsidók által lakott területeit izraeli ellenőrzés alá vonja.

Ez az intézkedési terv pedig nagy támogatottságnak örvend a jobboldali választók táborában.

A hivatalos eredmény holnapra várható

Az izraeli tévécsatornák közép-európai időszámítás szerint este kilenckor kezdik a közvélemény-kutatók által jósolt eredmények közlését, amely eredményeket a kiválasztott szavazóhelyiségeket elhagyó választók bevallása alapján határozzák meg. Az állami központi választási bizottság hivatalos eredményei azonban csak holnap várhatók.