Boris Johnson: Nagy-Britannia mindenképpen kilép az EU-ból

2019.09.16. 18:39

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint van esély új megállapodásra a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről, de ebben nem szerepelhet a jelenlegi tartalékmegoldás. Ez a megoldás az ír-északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését célozza.

Johnson hétfőn Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Michel Barnier bizottsági Brexit-főtárgyalóval találkozott Luxemburgban.

A brit kormányfő a tárgyalás után a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: az elmúlt hetekben is már komoly munka folyt, dokumentumok cseréltek gazdát, de most már tényleg fel kell gyorsítani a tárgyalásokat.

Boris Johnson brit miniszterelnökForrás: MTI/EPA/Neil Hall

Boris Johnson azt mondta, hogy jó esély van a megállapodásra, amelynek körvonalait ő már látja is, de ehhez szükséges annak a rendszernek az eltávolítása, amellyel az EU a brexit után is ellenőrzést gyakorolhat az Egyesült Királyság felett.Johnson megerősítette azt az álláspontját, hogy az Egyesült Királyság a brexit október 31-i határnapján mindenképpen kilép az EU-ból, megállapodással, vagy anélkül.