Visszatért a vöröskereszt Afganisztánba, a tálibok visszavonták a tiltást

Kabul, Afganisztán, robbantás, terrortámadás, merénylet
Smoke rises from the site of an attack after a massive explosion the night before near the Green Village in Kabul on September 3, 2019. - A massive blast in a residential area of Kabul killed at least 16 people, officials said on September 3, yet another Taliban attack that came as the insurgents and Washington try to finalise a peace deal. (Photo by Wakil KOHSAR / AFP)
Vágólapra másolva!
Folytathatja tevékenységét Afganisztánban vasárnaptól a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC), mert a tálib lázadók visszavonták a segélyszervezetre áprilisban kimondott tilalmukat, és az ellenőrzésük alatt lévő területeken biztonsági garanciát adtak az ICRC humanitárius tevékenységére.
Vágólapra másolva!

A tálibok azért tiltották be a vöröskereszt és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) működését,

mert szerintük ezek "gyanús" tevékenységet folytattak oltási kampányaik során, és eltértek meghirdetett hivatalos feladataiktól.

A tilalom visszavonását a tálibok szóvivője jelentette be közleményben - a WHO-ra azonban nem utalt benne.

Roya Musawi, a vöröskereszt afganisztáni szóvivője a dpa hírügynökség szerint bejelentette, hogy újra dolgoznak az ország egész területén.

A vöröskeresztnek áprilisig hét központja működött az országban, akkortól csak a kabuli tudta folytatni a tevékenységét. A tálibok a 410 afganisztáni körzet több mint felét tartják ellenőrzésük alatt, de a vöröskereszt működése más vidékeken sem volt biztonságos április óta.