Salvini után: újból migránsáradat fenyeget Olaszországban - és így egész Európában

Vágólapra másolva!
Újra eláraszthatják Olaszországot a migránsok, amennyiben Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter hátat fordít elődje, Matteo Salvini következetes migránspolitikájának. Egy német szakember szerint az új baloldali kormány egyértelműen engedékenyebb lehet a migránsokkal szemben. Olaszországban a zárt kikötők elve volt eddig a leghatékonyabb eszköz az illegális migráció megállítására, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. Ez változik most meg.
Vágólapra másolva!

A La Repubblica című napilap azt írta, hogy az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) kormánya mostantól ahhoz a migrációs politikához tartja magát, amit Giuseppe Conte miniszterelnök szerdán Brüsszelben úgy foglalt össze: „ha százan érkeznek Olaszországba, akkor tízen maradnak, kilencvenet pedig szétosztunk a tagállamok között". Contét és Lamorgesét főként az illegális migráció állítja komoly próbatétel elé. Matteo Salvini korábbi belügyminiszternek ugyanis következetes politikával – az embercsempészekkel összejátszó NGO-hajók kitiltásával – sikerült negyedére csökkenteni az országba tengeri úton érkező migránsok számát.

Forrás: V4NA

Az Ocean Viking NGO-hajó jelenleg 80 tengeri migránssal hajózik Olaszország felé. A német Deutsche Wellének (DW) nyilatkozó Lutz Klinkhammer, a római Német Történeti Intézet vezetője szerint ez azt jelenti, hogy Lamorgesének hamarosan döntenie kell, engedélyezi-e a migránsok partra szállását. Az új olasz kormány úgy véli, a migránsok nem veszélyeztetik Olaszország nemzeti érdekeit, ugyanakkor Klinkhammer szerint az ország „meg akarja mutatni az EU-nak, hogy nem akar az egyetlen befogadóország lenni."

Vagyis, a német professzor szerint is egyértelmű, hogy szét akarják osztani a mostantól sokkal több bevándorlót a baloldali olasz kormány vezetői. Ismét napirendre került a kvótarendszer, és természetesen a következő lépés, hogy azt akarják elérni, hogy Magyarország is fogadjon be migránsokat. Ezt az ország az első pillanattól fogva elutasította.