Nem tetszik az európai liberálisoknak az "európai életforma" biztosi portfólió elnevezése

Leszbosz, migránskrízis, menekültválság
Refugees wait in front of a ship at the port of Lesbos island, Greece, 20 March 2016. The outcome of their journey remains uncertain: The migrants, who have made it to Lesbos from the Turkish coast, are now headed to the Greek mainland - and perhaps subsequently back to Turkey. Ten completely occupied rubber boats arrived at the eastern coast of Lesbos in the early morning hours of 20 March. Photo: ALEXIA ANGELOPOULOU/dpa
Vágólapra másolva!
Támadások kereszttüzében találta magát Ursula von der Leyen megválasztott bizottsági elnök, miután az egyik biztosi portfóliónak az Európai életforma védelme nevet adta. A tárcát a görög Margarítisz Szkínász – egykori szóvivő – kapta meg az uniós testület leendő alelnökeként, és magában foglalja az EU-t egzisztenciális kihívás elé állító migráció kérdését. A bizottsági útmutató szerint az európai életforma védelme tehát többek között a migránsok és menedékkérők integrációjának sikerességéről, a sokszínűség és egyenlőség kérdéseiről, illetve az unió új menekültügyi csomagjának kidolgozásáról szólna, számolt be minderről a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Bár az Európai Bizottság elnöke nem részletezte, hogy pontosan mit is értene az "európai életformán", de a balliberális oldalon már az elnevezéstől is rosszul lettek.

Képünk illusztráció. Migránsok Görögországban. Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Alexia Angelopoulou

A Zöldek egykori csúcsjelöltje Ska Keller a Twitteren máris rettegésének adott hangot: "reméli, hogy az elnök nem lát ellentmondást a „menekültek támogatása" és az európai értékek között.

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője is azonnal beleszállt a vitába:

-ezt mondta a londoni Financial Timesnak Cseh, aki Orbán Viktor migrációellenes gondolatait látja az Európai életforma védelme név mögött megbújni.

Az eset kapcsán egy bizottsági szóvivő tegnap megerősítette, hogy Ursula von der Leyen elnök elgondolkozik majd az érveken, de bizonyosan nem fog gyors döntést hozni a potenciális névcseréről.

Az elnökre mindenesetre helyez némi nyomást, hogy elődje, az európai életformát semmibe vevő Jean-Claude Juncker egy friss interjúban szintén a portfólió nevének cseréjét támogatta.

– mondta az Euronewsnak a politikus, aki szerint jóval precízebb módon kellett volna megalkotni a bizottsági tárcát.

Jean-Claude Juncker és Frans Timmermans Forrás: EPA/Patrick Seeger

Juncker nem túl elegáns módon Von der Leyen megválasztásának körülményeit is bírálta, szerinte ugyanis az Európai Parlament nem kapta meg a neki járó szerepet a döntésben.