Nagyon fontos feladatot kapott Trócsányi László az EU-ban

Trócsányi László
Budapest, 2018. június 18. Trócsányi László igazságügyi miniszter előadást tart A közigazgatási bíráskodás múltja és jelene címmel rendezett szakmai konferencián a Kúria épületének dísztermében 2018. június 18-án. A tanácskozást a Kúria és a Magyar Közigazgatási Bírák Egyesülete (MKBE) szervezte az egyesület alapításának 25. évfordulója alkalmából. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Trócsányi Lászlónak a bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős tárcát szánja az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen, aki kedden mutatta be a novemberben hivatalba lépő testület tervezett összetételét Brüsszelben. 
Vágólapra másolva!

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke Brüsszelben tette közzé a leendő biztosok portfólióját. A bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős biztos Trócsányi László lesz – jelentette be az Európai Bizottság megválasztott elnöke. Ezt a portfóliót eddig az osztrák Johannes Hahn tartotta kézben.

A volt igazságügyi miniszter Trócsányi elődje, Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztos volt az előző ciklusban.

Ursula von der Leyen megnevezte a biztosjelöltek portfolióját Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Bulgarian Prime Ministry / Hando

Ők a további biztosok és a portfóliók

A holland Frans Timmermans, a dán Margrethe Vestager és a lett Valdis Dombrovskis is úgynevezett ügyvezető alelnök lesz a novemberben hivatalba lépő Európai Bizottságban.

  • Johannes Hahn (Ausztria) lesz felelős a „Költségvetés és igazgatás" portfólióért, és közvetlenül a Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek fog jelenteni. A biztosi testület régóta hivatalban lévő tagjaként tisztában van a modern közigazgatás kialakításának fontosságával.
  • Didier Reynders (Belgium), aki ügyvédi képzésben részesült, rendkívül komoly tapasztalattal rendelkező volt pénzügyminiszter, külügyminiszter, Európa-ügyi miniszter és védelmi miniszter.

    Az új bizottságban ő lesz felelős a „Jogérvényesülés" portfólióért (beleértve a jogállamiság témáját is).

  • Marija Gabriel (Bulgária) jelenleg is a bizottság tagja. Elkötelezetten és kitartóan dolgozott a digitális portfólióval kapcsolatos kérdéseken, mostantól viszont új perspektívákat fog teremteni a fiatal generáció számára („Innováció és ifjúság" portfólió).
  • Sztella Kiriakídisz (Ciprus) orvospszichológus, aki sokévnyi tapasztalattal rendelkezik a szociális ügyek, az egészségügy és a rák megelőzése területén. Ő vezeti majd az „Egészségügy" portfóliót.
  • Kadri Simson (Észtország) az észt parlament hosszú ideje hivatalban lévő tagja, valamint gazdasági és infrastrukturális miniszter.

    Hozzá tartozik majd az „Energiaügy" portfólió.

  • Jutta Urpilainen (Finnország) egykori pénzügyminiszter, aki sokáig tagja volt a finn parlament külügyi bizottságának, különleges megbízottként is dolgozott Etiópiában. Ő veszi át a „Nemzetközi partnerségek" portfóliót.
  • Sylvie Goulard (Franciaország), az Európai Parlament egykori tagja az Unió elkötelezett és meggyőződéses híve. A „Belső piac" biztosaként felügyeli majd az iparpolitikával kapcsolatos munkát, és támogatni fogja a digitális egységes piacot. Ezenkívül ő felel majd a védelmi iparral és űrkutatással foglalkozó új főigazgatóságért is.
  • Phil Hogan (Írország), a jelenleg a mezőgazdaságért felelős tapasztalt biztos a „Kereskedelem" portfólió vezetésével támogatja majd az új bizottság munkáját.
Paolo Gentiloni olasz biztosjelölt felel majd a gazdaságpolitikáért Forrás: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi
  • Paolo Gentiloni (Olaszország) korábbi olasz miniszterelnök, valamint külügyminiszter a „Gazdaságpolitika" portfólió területén szerzett tekintélyes tapasztalatával járul hozzá az új Bizottság munkájához.
  • Virginijus Sinkevičius (Litvánia) litvániai gazdasági és innovációs miniszter a „Környezet és óceánok” portfólióért lesz felelős.

  • Nicolas Schmit (Luxemburg) az Európai Parlamentnél, valamint foglalkoztatásügyi és munkaügyi miniszterként szerzett tapasztalatait a „Munkahelyteremtés" portfóliója területén hasznosíthatja.
  • Helena Dalli (Málta) a szociális párbeszédért, a fogyasztói ügyekért és a polgári szabadságjogokért felelős miniszterként, valamint az európai ügyekért és az esélyegyenlőségért felelős miniszterként politikai pályafutását az egyenlőségnek szentelte. Ő vezeti majd az „Egyenlőség" portfóliót.
  • Janusz Wojciechowski (Lengyelország) az Európai Parlament régóta hivatalban lévő tagja volt a Mezőgazdasági Bizottságban, jelenleg az Európai Számvevőszék tagja.

    Hozzá tartozik majd a „Mezőgazdaság" portfólió.

  • Elisa Ferreira (Portugália) jelenleg a Banco de Portugal vezetőhelyettese. Már sok éve az Európai Parlament tagja, ezenkívül Portugáliában tervezési és környezetvédelmi miniszterként is tevékenykedett. Ő vezeti majd a „Kohézió és reformok" portfóliót.
  • Rovana Plumb (Románia) az Európai Parlament tagja (a szociáldemokraták csoportjának alelnöke), aki Romániában korábban környezetvédelmi és éghajlatváltozási, munkaügyi, uniós alapok kezeléséért felelős, oktatásügyi és közlekedési miniszter is volt. Hozzá tartozik majd a „Közlekedés" portfólió.
  • Janez Lenarčič (Szlovénia) szlovén diplomata. Uniós ügyekért felelős államtitkárként éveken át szorosan együttműködött az Egyesült Nemzetek Szervezetével, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel és az Európai Unióval.

    Hozzá tartozik majd a „Válságkezelés" portfólió.

  • Ylva Johansson (Svédország) jelenleg svéd foglalkoztatásügyi miniszter, korábban az iskolákért, egészségügyért és idősgondozásért felelős miniszter volt, a svéd parlament tagja. Ezenkívül széles körben elismert szakember a foglalkoztatás, az integráció, az egészségügy és a jólét területén. Ő vezeti majd a „Belügy" portfóliót.

Ursula von der Leyen: Meg kell hallgatni az európaiak véleményét

Egy jól kiegyensúlyozott csapatról van szó – mondta az EB megválasztott elnöke. Olyan bizottságot szeretne, amely a tenni akarásra épül – tette hozzá. Olyan biztosi kollégiumot szeretne, amely meghallgatja az európaiak véleményét. Von der Leyen elmondta, hogy az új biztosoknak el kell majd látogatniuk az összes uniós fővárosba.

- mondta az EB megválasztott vezetője. A bizottságnak gyorsan kell a legfontosabb témákban döntenie majd – tette hozzá.

A magyar jelölt a kezdetektől Trócsányi László volt

Ursula von der Leyen hétfőn közölte a biztosjelöltek névsorát. Az utóbbi hetekben egyeztetéseket folytatott a november elején hivatalba lépő testületi jelöltekkel. A lista nem tartalmaz meglepetéseket, mivel a jelöltek különböző forrásokból már korábban ismertté váltak. Köztük Trócsányi László is. A volt német védelmi miniszter a nemek egyensúlyára törekedett, amelyet majdnem sikerült is elérni, a jelöltek között ugyanis - rajta kívül - tizenkét nő és tizennégy férfi van.

A jelenlegi bizottság nyolc tagját jelölték újra: a bolgár Marija Gabrielt, az ír Phil Hogant, a lett Valdis Dombrovskist és az osztrák Johannes Hahnt, a holland Frans Timmermanst és a szlovák Maros Sefcovicot, illetve a dán Margrethe Vestagert és a cseh Vera Jourovát.

Szánthó Miklós: Kiválóan alkalmas Trócsányi

Trócsányi László volt igazságügyi miniszter „kiválóan alkalmas” az európai bizottsági tagságra - mondta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója. Trócsányi Lászlónak tudományos, szakmai és politikai életútja, egykori alkotmánybírói, nagyköveti és miniszteri pozíciói alapján megkérdőjelezhetetlen helye van a bizottságban.

- mondta az igazgató.

Trócsányi Lászlónak megkérdőjelezhetetlen helye van a bizottságban Fotó: Polyák Attila - Origo

Hozzátette: Ursula von der Leyen megválasztott európai bizottsági elnök nagy esélye, hogy szakítson elődje, Jean-Claude Juncker politikájával, és visszatérjen a korábbi szerepfelfogáshoz, amely szerint
a bizottsági elnök feladata a tagállamok közötti jótékony közvetítés.

és vannak kedvezőtlenek, például a szélsőségesen liberális női kvóta elvárása a tagállamoktól a biztosi pozíciókra jelölés során - jegyezte meg Szánthó Miklós.

Fidesz: Minden eszközzel támadni fognak a bevándorláspárti erők

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja még hétfői közleményében üdvözölte az Európai Bizottság megválasztott elnökének, Ursula von der Leyennek a döntését, amely szerint Trócsányi László fideszes EP-képviselő hivatalosan is Magyarország európai uniós biztosjelöltje lett.

A képviselőcsoport arra figyelmeztetett, hogy a szocialista, liberális, zöld és kommunista frakciók minden eszközzel támadni fogják a biztosjelöltet. Véleményük szerint várható, hogy

„Bízunk ugyanakkor abban, hogy a bevándorláspárti erők kicsinyes pártpolitikai áskálódásai helyett az értelmes európai együttműködés gondolata kerekedik felül az új Európai Bizottság megalakulása során" – fogalmazott a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja.

A közlemény szerint Trócsányi Lászlót kiemelkedő életpályája, diplomáciai és akadémiai karrierje során szerzett tapasztalatai teszi alkalmassá arra, hogy biztosjelölt legyen.

Trócsányi az előző években, 2014 és 2019 között a magyar kormányban igazságügyi miniszteri tisztséget töltött be.

Az állam- és jogtudományok doktora, korábban alkotmánybíró volt, részt vett a Velencei Bizottság munkájában, és Magyarország belgiumi, luxemburgi és franciaországi nagyköveteként is dolgozott.