Tiltakozások közepette szavazott bizalmat az olasz alsóház a baloldali kormánynak

Vágólapra másolva!
Bizalmat szavazott hétfő este az olasz parlament alsóháza az új olasz kormánynak.
Vágólapra másolva!

A képviselők 343:263 arányban szavaztak bizalmat a párton kívüli Giuseppe Conte miniszterelnök koalíciós kormányának, amely az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a balközép Demokrata Párt (PD) szövetségéből alakult. Két képviselő tartózkodott a szavazástól.

Conte a szavazás előtt arról beszélt, hogy az új kormány megalakulásával reformok új korszaka veszi kezdetét, és a kabinet konstruktív együttműködésre készül az Európai Unióval, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy Olaszország érdekeit az unión belül és nem azon kívül kell érvényesíteni.

A migráció kérdésében szigorú és felelős politikát ígért, és világossá tette, hogy a drákói szigorú biztonsági rendeleteket, amelyek Matteo Salvini előző, jobboldali belügyminiszter irányításával születtek, az államfő javaslatai alapján fogják kiegészíteni, de visszavonásukról nem ejtett szót. Az államfő javaslatai azonban a törvények enyhítését jelentik. Erre utal az is, hogy miközben több szolidaritást vár a többi uniós tagállamtól, egyben humanitárius folyosók létrehozását szorgalmazta, melyeken keresztül ki lehet menteni a "veszélyben lévő menekülteket".

Kedden a felsőházban tartanak hasonló bizalmi szavazást. A testületben csekély többsége van a koalíciónak.

Az M5S és a PD több hétig tartó tárgyalásokat követően állapodott meg a közös kormányalakításról, miután Matteo Salvini véget vetett a közös kormányzásnak az M5S-szel, előrehozott választásokat követelve. Salvini pártja, a jobboldali Liga a legutóbbi választások óta a legnépszerűbb politikai erővé vált Olaszországban.

A Liga és jobboldali szövetségese, az Olasz Testvérek nevű párt tiltakozást szervezett a képviselőháznál, és az új kormány megalakulását unióbarát palotaforradalomnak nevezte.