V4NA: Feljelenti a migránsok betelepítéséért a román kormányt az EMNP

Vágólapra másolva!
Büntető feljelentést tesz a román főügyésznél az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a bukaresti szociáldemokrata (PSD) kormány ellen. Csomortányi István, a párt elnöke a V4NA nemzetközi hírügynökségnek adott interjújában elmondta, az erdélyi magyar politikai tömörülés megítélése szerint a bukaresti vezetés a román alkotmányt sértette meg azzal, hogy több alkalommal is kijelentette: kész illegális migránsok befogadására.
Vágólapra másolva!

Románia alkotmánya 3. cikkelyének 4. paragrafusa kimondja, hogy

„a román állam területére idegen népesség nem telepíthető vagy kolonizálható",

idézte az alaptörvényt az EMNP elnöke.

Csomortányi István hozzátette, Románia a térségben először, már 1992-ben belefoglalta az alaptörvényébe ezt a kitételt, ennek ellenére folyamatosan megjelennek a nyilvános térben olyan nyilatkozatok, amelyek szerint

A V4NA-nak adott interjújában Csomortányi emlékeztetett rá, hogy augusztus során 17 észak-afrikai illegális migráns befogadásáról jelentek meg hírek a sajtóban.

A pártelnök szerint senki nem gondolja komolyan, hogy Románia a bevándorlók célországa lenne, de azt sérelmezte, hogy az ország vezetése szembemegy az alkotmánnyal, szembemegy az ország és Közép-Európa érdekével, azért, hogy szimpátiát keltsen a nyugat-európai kancelláriákban.

A bukaresti kormány vélhetően azért akart minél jobban megfelelni a nyugati kancelláriák elvárásainak, hogy minél hamarabb csatlakozhasson a szabad mozgást biztosító schengeni övezethet.

Románia schengeni integrációját ugyanis

határozottan ellenzi a német, az osztrák, a holland és az EU soros elnökségét betöltő finn kormány.

Csomortányi a V4NA-nak nyilatkozva úgy fogalmazott, a román nyomozóhatóságon múlik, hogy megállapítja-e a bűncselekmény gyanúját és indít-e bűnvádi eljárást a román kormány ellen.

Azt pedig végképp nehéz előre megmondani, hogy ennek mérlegelése mennyi ideig tart. „Romániában a gyakorlat szerint ez bármeddig eltarthat" - mondta az EMNP elnöke.