Észak-Korea kész a tárgyalások újrafelvételére az Egyesült Államokkal szeptember végén

2019.09.10. 09:36

Észak-Korea kész a Koreai-félsziget atommentesítéséről folyó tárgyalások újrafelvételére az Egyesült Államokkal szeptember végén - jelentette be egy magas rangú észak-koreai diplomata hétfőn, Phenjanban.

Cso Szon Hui észak-koreai külügyminiszter-helyettes - akit a KCNA állami hírügynökség idézett - arról beszélt, hogy a phenjani vezetés hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni és megvitatni minden olyan problémát, amelyről a felek eddig egyeztettek.

Szerinte az Egyesült Államokkal folytatandó átfogó tárgyalásokra szeptember végén kerülhetne sor egy olyan időben és helyen, amelyben a felek meg tudnak állapodni.Cso azonban hangsúlyozta: Washingtonnak új javaslatokkal kell előállnia, különben az újabb megbeszélések szintén kudarccal végződhetnek.

"Szeretném hinni, hogy az amerikai fél számunkra elfogadható és érdekeinket kölcsönösen szolgáló alternatívával áll elő" - hangoztatta Cso.

Vasárnap Mike Pompeo amerikai külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy újraindulhatnak az atomfegyver-mentesítési tárgyalások Észak-Koreával az eljövendő napokban vagy hetekben.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető a februárban zátonyra futott vietnami csúcstalálkozót követően áprilisban egy éves határidőt szabott az Egyesült Államoknak, hogy tanusítson nagyobb rugalmasságot.

Kim egy júniusi rövid találkozó alkalmával Donald Trump amerikai elnökkel megállapodott a két ország tisztségviselői közötti tárgyalásokról, ez azonban máig nem valósult meg.

Trump az észak-koreai nukleáris fegyverarzenál maradéktalan felszámolását várja Kimtől, míg az észak-koreai vezető szeretné, ha a szankciók egy részének feloldásával kárpótolnák eddigi és jövőbeli erőfeszítéseiért és lefegyverzési lépéseiért.

Szakértők szerint Észak-Korea jelenlegi fegyvertesztjeinek fő célja, hogy nyomást gyakoroljon az Egyesült Államokra a tárgyalások újrafelvétele előtt, és kifejezze tiltakozását a dél-koreai-amerikai hadgyakorlatok ellen.