Ismét özönlenek a migránsok Görögországba

Törökország, migránsok
Afghan refugees collected by Turkish border army sit in the truck after being deported by Greek army officers on December 9, 2018, near Greece border in Edirne. (Photo by BULENT KILIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Továbbra is özönlenek a bevándorlók Görögországba, a rendőrség szerint 424 migráns érkezett péntek reggel és szombat dél között az égei-tengeri görög szigetekre - számolt be az ERT görög állami rádióadó. A múlt hónapban nyolcezer migráns kelt át a görög-török határon. Tetézi a problémát, hogy Törökország nem kap elég pénzt az Európai Uniótól a migránsok ellátására.
Vágólapra másolva!

Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetén található, összesen hatezer férőhelyes regisztrációs központokban jelenleg több mint 24 ezren tartózkodnak.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint

augusztusban 8103-an keltek át Törökországból a görög szigetekre.

Ez óriási emelkedés, tavaly augusztusban 3200 volt az újonnan érkezők száma. A menekültválság tetőpontján, 2015-ben voltak olyan napok, amelyeken hétezer migráns érkezett Görögországba.

A menedékkérelmek feldolgozása szakemberhiány miatt továbbra is lassan halad. A július óta hatalmon lévő új, konzervatív görög kormány bejelentette, hogy mindent megtesz a menedékjogi eljárás felgyorsításáért.

Akiknek a kérelmét elutasítják, azokat azonnal visszaküldenék Törökországba.

Afgán migránsok egy teherautóban, miután visszaküldték őket Törökországba a görög hatóságok még 2018 decemberében Forrás: AFP/Bulent Kilic

Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön azt mondta, hogy megnyitja az utat a migránsok előtt Európa felé, ha nem kap megfelelő nemzetközi segítséget ahhoz, hogy visszatelepítsen egymillió szíriai állampolgárt a hazájuk északi részén létrehozandó biztonsági övezetbe. Erdogan jelezte, hogy elsősorban az Európai Unió segítségére számít.

- hangoztatta Erdogan.

Törökország egy 2016 márciusában kötött megállapodásban azt ígérte az Európai Uniónak, hogy több milliárd eurós segélyért cserébe segít megfékezni a közösség felé tartó menekültáradatot, és visszafogadja az EU-ba török területről illegálisan bejutott migránsokat.