OAS-főtitkár: Venezuela menedéket nyújt terrorista csoportoknak

Vágólapra másolva!
Luis Almagro, az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) főtitkára pénteken azzal vádolta meg a venezuelai kormányt, hogy menedéket nyújt terrorista csoportok, köztük a Hezbollah libanoni síita szervezet vagy kolumbiai gerillacsoportok tagjainak.
Vágólapra másolva!

Almagro egy torontói fórumon azt mondta: "semmiféle hitelességgel nem bírnak" Nicolás Maduro venezuelai elnök kormányának a különböző összeesküvésekről szóló állításai, amelyekkel Caracas szerint meg akarják fosztani a hatalomtól.

Éppen ellenkezőleg - állította Almagro -, a venezuelai elnök nyújt menedéket terroristáknak.

"A Maduro-rendszer az, amely menedéket nyújt olyan terrorista csoportoknak, mint a Hezbollah, iráni csoportoknak, drogkartelleknek, - a jelenleg is aktív - Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) nevű kolumbiai gerillaszervezetnek vagy a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű egykori gerillaszervezet disszidenseinek" - jelentette ki az OAS-főtitkár. "Maduro egy diktátor" - tette hozzá.

Almagro Kubával, a Maduro-rendszer fő regionális szövetségesével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az akadályt jelent.

Így hát folytatni fogják" - fogalmazott.

Az OAS-főtitkár nyitva hagyta azt a lehetőséget, hogy erőt alkalmazzanak a venezuelai rendszer megváltoztatása érdekében, bár leszögezte, hogy annak a nemzetközi jogi kereten belül kellene maradnia. "A katonai megoldás nem legális a nemzetközi jog értelmében. De vannak olyan esetek, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül, mint például a humanitárius beavatkozás. Az erő alkalmazása lehetséges, de csakis a nemzetközi jog keretein belül" - mondta.