Londoni Legfelsőbb Bíróság: Nem jogellenes a parlament felfüggesztése

TOPSHOTS Horizontal FULL LENGTH CONGRESS CONSERVATIVE PARTY BUST GREETING
British Conservative Party politician Boris Johnson waves after giving a speech during a fringe event on the sidelines of the third day of the Conservative Party Conference 2018 at the International Convention Centre in Birmingham, on October 2, 2018. (Photo by Ben STANSALL / AFP)
Vágólapra másolva!
A londoni felsőbíróság elutasította pénteki végzésében azt a keresetet, amelynek beterjesztői szerint törvénysértő a brit parlament ülésszakának felfüggesztése. Boris Johnson brit kormányfő a lemondás gondolatát egyelőre megfontolni sem hajlandó.
Vágólapra másolva!

Nem jogellenes a parlament felfüggesztése

Boris Johnson nemrégiben bejelentette, hogy kormánya ebben a hónapban lezárja a parlament jelenlegi ülésszakát, és október közepén - alig két héttel a brexit határideje előtt - új programot hirdet.

Johnsont az ellenzék részéről és a kormányzó Konzervatív Párton belül is sokan azzal vádolták, hogy a lépéssel

a brexit-határnapig hátralévő parlamenti ülésnapok számát akarja korlátozni,

igyekezve elejét venni, hogy a megállapodás nélküli brexit ellenzői megakadályozhassák a rendezetlen kilépést.

A kormányfő azonban rendre tagadja ezt, mondván: a lépésnek nincs köze a brexithez, a cél egy teljesen új kormányprogram meghirdetése, olyan központi célokkal, mint az állami egészségügyi szolgálat (NHS) és az infrastruktúra fejlesztése.

Johnson: Nem mondok le

"Brüsszelbe fogok menni,

- hangoztatta Boris Johnson a Sky News televíziónak adott nyilatkozatában.

Arra a kérdésre felelve, hogy benyújtja-e lemondását, amennyiben nem tudja teljesíteni ezt az ígéretét, a miniszterelnök azzal felelt: "Ezt az elképzelést fontolóra venni sem vagyok hajlandó".

Nem lesz újratárgyalás a brexitről Forrás: NurPhoto/Gail Orenstein/NurPhoto/Gail Orenstein

Nem lesz újratárgyalás

Antti Rinne, az EU tanácsának soros elnökségét betöltő finn kormányfő nemet mondott Nagy-Britanniának az Európai Unióból történő távozását rögzítő Brexit-megállapodás újratárgyalására. Boris Johnson brit miniszterelnök szerdán a londoni parlament alsóházában azt mondta, hogy kormányának eltökélt szándéka egy új megállapodás.

Boris Johnson komoly vereséget szenvedett szerda este azzal, hogy az alsóház 327-299 arányban megszavazta azt a javaslatot, amely elvben megakadályozza, hogy az ország október végén megállapodás nélkül lépjen ki az EU-ból. Ennek lényege az, hogy ha október 19-ig a parlament nem járul hozzá egy új brexit-megállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg,

Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál az október 31-én esedékes kilépés elhalasztását három hónappal,

vagyis 2020. január 31-ig.

Johnson többször is határozottan leszögezte, hogy erre nem hajlandó, és ezért a rendezetlen brexitet tiltó törvény elfogadása után

előrehozott választásokat kezdeményezett.

Ennek elfogadásához 434 voksra lett volna szükség, ám csak 298-an szavaztak a kezdeményezésre.

Boris Johnson brit miniszterelnök Forrás: AFP/Ben Stansall

A megállapodás nélküli Brexit tilalmát előíró törvénytervezet ezután a felső kamara, a Lordok Háza elé került további vitára.