Berlint aggasztja, hogy egyre több migráns érkezik Görögországba

Illegális bevándorlás - Görögország
Regisztrációra várakozó illegális bevándorlókat próbál kerítés mögött tartani egy görög rendőr az Égei-tengerben fekvő Kósz szigetén
Vágólapra másolva!
A német szövetségi kormány aggodalommal figyeli, hogy ismét egyre több csónak érkezik migránsokkal a török partokról Görögországba - közölte Martina Fietz német kormányszóvivő-helyettes Berlinben.
Vágólapra másolva!

Aggodalommal figyeljük a fejleményeket - mondta Fietz.

Ugyanakkor hangsúlyozta, a Görögországba érkező illegális bevándorlók száma még így is elmarad attól, ami a 2016 márciusában megkötött EU-török (valójában német-török) migránsügyi egyezmény előtt volt.

Regisztrációra várakozó illegális migránsokat próbál kerítés mögött tartani egy görög rendőr az Égei-tengerben fekvő Kósz szigetén. A kép illusztráció. Forrás: MTI/AP/Jórgosz Karahalisz

A megállapodás értelmében

az unió minden olyan migránst visszaküldhet Törökországba, aki illegális úton érkezett valamelyik görög szigetre, és nem kapott menekültstátust.

Cserébe az EU minden visszaküldött szíriai állampolgár helyett törvényes úton befogad egy-egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. Az unió emellett ígéretet tett, hogy pénzügyi támogatást biztosít a szíriai migránsok és menekültek törökországi ellátására.

Az utóbbi hetekben azonban

hirtelen jelentősen megnövekedett a Törökország felől érkező migránsok száma.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint augusztusban 8103 migráns érkezett a görög égei-tengeri szigetekre.

Jelenleg összesen mintegy 24 ezer illegális bevándorló tartózkodik a szigetek túlzsúfolt befogadóközpontjaiban.

Ezek tehermentesítésére a görög kormány a napokban migránsok ezreit telepítette át a szárazföldre, főleg olyanokat, akiknek vannak esélyeik arra, hogy a menedékkérelmüket elfogadják.

A lépés része az athéni kormány által augusztus 31-én meghirdetett intézkedéscsomagnak, amelynek célja az egyre duzzadó migránsáradat kezelése.

Az új intézkedéscsomag a többi között azt is előirányozza, hogy

az elutasított menedékkérőket gyorsított eljárásban küldjék vissza Törökországba.

Fietz ez utóbbi elemmel összefüggésben elmondta: e pillanatban döntő fontosságú, hogy jelentősen megnöveljék az elutasított migránsok visszaszállítását Törökországba.

Ahogy az Origo arról beszámolt, Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön Ankarában egyebek mellett azzal fenyegetőzött, hogy