V4NA: Alacsony a támogatottsága a bevándorláspárti olasz kormánykoalíciónak

DI MAIO, Luigi; MATTARELLA, Sergio; CONTE, Giuseppe; SALVINI, Matteo
Róma, 2019. szeptember 5. Giuseppe Conte olasz miniszterelnök (j) és Luigi Di Maio új olasz külügyminiszter kezet fog, miután Conte és az új kormányának tagjai letették a hivatali esküt a római államfői rezidencián, a Quirinale-palotában 2019. szeptember 5-én. Conte második kormányában az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) alkot koalíciót. Conte, aki az Öt Csillag Mozgalom és Matteo Salvini Liga pártjának a koalíciós kormányát is vezette, augusztus 20-án bejelentette lemondását, miután a jelentősen megerősödött Liga bizalmatlansági indítványt nyújtott be ellene, és Salvini előrehozott választásokat sürgetett. Jobbról a második Sergio Mattarella államfő. MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo
Vágólapra másolva!
Egy friss felmérés szerint az olaszok alig egyharmada elégedett az új kormánnyal, a megkérdezettek 55 százaléka pedig előrehozott választást szeretne. A kutatás arra is rámutat, hogy egy új választáson nem szerezne elég szavazatot a kormányalakításhoz a mostani bevándorláspárti kormánykoalíció. Az olasz emberek körében továbbra is Matteo Salvini és pártja, a bevándorlásellenes Liga a legnépszerűbb.
Vágólapra másolva!

A Noto friss közvélemény-kutatása szerint az olaszok alig egy harmada vélekedik pozitívan a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali, erősen bevándorláspárti Demokrata Párt (PD) új kormánykoalíciójáról.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök és Luigi Di Maio új olasz külügyminiszter kezet fog, miután Conte és az új kormányának tagjai letették a hivatali esküt a római államfői rezidencián, a Quirinale-palotában 2019. szeptember 5-én. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo

A megkérdezettek majdnem fele, 44 százaléka pedig nem elégedett az új csoportosulással.

A felmérésben résztvevők

több mint fele (55 százaléka) támogatná az újabb választásokat.

A kutatásban arra is fény derült, hogy egy mostani választáson nem szerezne elég szavazatot a kormányalakításhoz az Öt Csillag és a Demokrata Párt koalíciója.

Az olasz emberek körében továbbra is Matteo Salvini és pártja, a bevándorlásellenes Liga áll az első helyen, 35 százalékos támogatottsággal.

Az új kormánykoalícióról maga Salvini is elmondta véleményét kedden egy Twitter-üzenetben.

A korábbi belügyminiszter és kormányfő-helyettes szerint a mostani

Salvini véleménye alapján, a koalíciós pártokat csak a Liga iránti gyűlölet tartja össze.

Egyben arról is írt, hogy