V4NA: Nagyobb beleszólásuk lehet a V4-eknek az uniós ügyekbe

Janke, Igor, Igor Janke
Székesfehérvár, 2013. június 6. Igor Janke lengyel újságíró, szerkesztő, politikai kommentátor Hajrá Magyarok! - Az Orbán Viktor-sztori egy lengyel újságíró szemével című könyvének bemutatóján a 84. Ünnepi Könyvhéten Székesfehérváron 2013. június 6-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Fontos lehetőség előtt állnak a V4-országok, de ehhez még szorosabb együttműködésre van szükség Igor Janke lengyel elemző szerint, aki a Krynica Gazdasági Fórumon nyilatkozott a V4NA nemzetközi hírügynökségnek. Beszélt a lengyel választás tétjéről, valamint az Európai Unió és az Egyesült Államok kapcsolatáról is.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi lengyel politika folytatásáról szól az idei lengyelországi parlamenti választás – nyilatkozta a V4NA-nak Igor Janke, a lengyel Szabadság Intézet független think tank elnöke, a lengyel R4S Consulting munkatársa a dél-lengyelországi Krynica Gazdasági Fórumon.

- mondta. Úgy látja, ha a Jog és Igazságosság (PiS) párt győz, akkor minden bizonnyal folytatja a megkezdett munkát, nem várható jelentős fordulat, mivel stabil a politikai helyzet Lengyelországban.

Ugyanakkor meglátása szerint több kihívással is meg kell küzdenie a következő lengyel kormánynak. Ilyen például az oktatási rendszer.

– nyilatkozta Igor Janke.

Igor Janke Forrás: MTI/Kovács Tamás

A másik fontos téma szerinte az egészségügyi rendszer reformja, amely hosszú ideje kritikus terület.

Ugyancsak kiemelt területként említette a jogrendszer stabilizálást, hogy a befektetők a változó világban pontosan tudják, hogy mire számíthatnak.

Úgy látja, Lengyelország jó lehetőség előtt áll, hogy a jövőben több fontos szerephez jusson az Európai Unióban, mert véleménye szerint gazdasági súlyához képest alulreprezentált az ország.

– szögezte le Janke, aki úgy véli, az új Európai Bizottság és az új Európai Parlament azt mutatja, hogy

minden esély megvan rá, hogy nagyobb befolyása legyen Lengyelországnak az EU jövőbeni irányára.

Ami aggodalomra adhat okot szerinte az az Egyesült Államok és Nyugat-Európa kapcsolata.

Szerinte nem számít, hogy éppen ki az Egyesült Államok elnöke, mert nem elnökökkel, hanem az Amerikai Egyesült Államokkal kell együttműködni.

Janke fontosnak tarja a V4-ek szövetségét

A V4-ekről azt gondolja, hogy egy nagyon fontos szövetség, amely jól szervezett. Ezt az is mutatja, hogy minden országban több politikai érát is túlélt.

– véli a neves lengyel elemző.

Hozzátette, hogy a V4-ek befolyása az EU-ban még nem akkora, amekkora lehetne, de

– szögezte le Janke a V4NA-nak.