Létrejött a baloldali bevándorláspárti olasz kormány

Horizontal
Italy's premier-designate Giuseppe Conte leaves after reading the list of his new cabinet after a meeting with Italian President, at the Rome's Quirinale Presidential palace on September 4, 2019. (Photo by Filippo MONTEFORTE / AFP)
Vágólapra másolva!
Megalakult szerdán az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) közös kormánya Giuseppe Conte miniszterelnök vezetésével - jelentette be Ugo Zampetti, Sergio Mattarella olasz államfő főtitkára. Matteo Salvini közösségi oldalán azt írta, a bársonyszékek kormánya nem tart sokáig, nem tudnak örökre menekülni a választásoktól. 
Vágólapra másolva!

Conte a nap folyamán mutatta be leendő minisztereinek listáját a köztársasági elnöknek, amelyet hamarosan közzétesznek.

A teljes kabinet csütörtök reggel tíz órakor fogja letenni az esküt az államfői palotában.

Ez Conte második kormánya lesz. A pártoktól független politikus 2018 júniusa óta vezette az M5S és a jobboldali Liga koalíciós kabinetjét, az utóbbi párt vezetője, Matteo Salvini azonban előrehozott választások reményében felmondta a további kormányzati együttműködést addigi koalíciós partnerével.

Giuseppe Conte baloldali bevándorláspárti kormányt alakít Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Jövőre új választás jöhet

Korábban Federigo Argentieri olasz történészprofesszor arról beszélt, a másodszorra is Giuseppe Conte vezetésével felálló római kormányt annyira heterogén erők alkotják, hogy

Hangsúlyozta, hogy az M5S és a Matteo Salvini vezette Liga közös kormánya is csak valamivel több, mint egy évig tartott, ennél már csak az M5S-PD kormánya lesz rövidebb életű szerinte. Maximum jövő júniusig bírják ki együtt, és akkor új választások lesznek Olaszországban.

Matteo Salvini közösségi oldalán azt írta, "a bársonyszékek kormánya nem tart sokáig, nem tudnak örökre menekülni a választásoktól".