Tüntetések Hongkongban: visszavonják a kiadatási törvénytervezetet

Hongkong, 2019. szeptember 3. Demokráciapárti tüntetők úttorlaszt építenek a kormányzati negyed közelében 2019. szeptember 3-án. A különleges közigazgatási státuszt élvező Hongkongban több mint három hónapja tüntetnek a növekvő kínai befolyás ellen. A tüntetéshullámot a kiadatási törvény módosítását célzó, azóta felfüggesztett, de vissza nem vont törvénytervezet váltotta ki. MTI/EPA/Dzson Hon Kjun
Vágólapra másolva!
A hongkongi főkormányzó, Carrie Lam szerdán visszavonja a vitatott kiadatási törvénytervezetet - erősítette meg egy kormányilletékes az erről szóló sajtóértesüléseket.
Vágólapra másolva!

A törvénytervezetet, amely értelmében

a bűnügyi eljárás során a gyanúsítottakat kiadhatták volna Kínának,

Lam júniusban felfüggesztette, de ezzel sem tudta leállítani a Kínához 1997-ben visszakerült volt brit gyarmaton június 9-én kezdődött, és már 13 hete tartó tüntetéseket.

A tiltakozók a törvényjavaslat teljes visszavonását és a főkormányzó lemondását követelték, aki - szerintük - Peking befolyása alatt áll.

A várható bejelentéssel kapcsolatos sajtóhírek hatására a hongkongi irányadó tőzsdeindex, a Hang Seng szerdán több mint 3 százalékkal emelkedett.

Demokráciapárti tüntetők úttorlaszt építenek a kormányzati negyed közelében szeptember 3-án Forrás: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

A Reuters brit hírügynökség értesülései szerint Lam a múlt héten üzletemberek előtt kijelentette, hogy "megbocsáthatatlan rombolást" követett el a törvénytervezet benyújtásával.

Egy kiszivárogtatott hangfelvétel szerint - ha lesz választása -várhatóan bocsánatot kér és lemond.

A zárt ajtók mögött tartott ülésen a főkormányzó kijelentette, hogy "nagyon korlátozottak" az eszközei a válság megoldására, mert az elégedetlenség nemzetbiztonsági és szuverenitási kérdéssé vált Kína számára az Egyesült Államokhoz fűződő egyre feszültebb viszonya közepette.

Egyelőre nem tudni, hogy a törvénytervezet várható visszavonása segít-e majd lecsillapítani a tiltakozó mozgalmat. Az azonnali reakció egyelőre visszafogott,

a valódi tét az, vajon hányan mennek ismét az utcára

- jegyezte meg a Reuters.

Frisítés: Carrie Lam hongkongi kormányzó bejelentette szerdán, hogy visszavonta a kiadatási törvénytervezetet