Megingathatatlan támogatásáról biztosította a hongkongi kormányzót Peking

Hongkong, 2019. augusztus 24. Rohamrendőrök könnygázt vetnek be a kormányellenes tüntetők ellen Hongkong belvárosában 2019. augusztus 24-én. MTI/EPA/Jerome Favre
Vágólapra másolva!
Peking megingathatatlan támogatásáról biztosította Carrie Lam hongkongi kormányzót kedden, miután nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen Lam lemondási szándékáról beszélt.
Vágólapra másolva!

A Reuters hírügynökség a napokban arról számolt be: birtokába került egy hangfelvétel, amelyen a kormányzó egy magánjellegű találkozó során vállalati vezetőknek azt mondta, hogy

lemondana, ha megtehetné.

Lam - Pekingre célozva - rámutatott, hogy nagyon korlátozott mozgástere van a válság megoldására, mert "két urat kell szolgálnia".

Most azt mondja, sosem gondolkodott a távozáson

Aktivisták szerint a hongkongi vezető saját maga szivárogtatta ki a felvételt, hogy elnyerje a tömeg rokonszenvét. A kormányzó csalódottságát fejezte ki a hanganyag közzététele miatt.

– Határozottan támogatjuk a hongkongi kormányzót, Carrie Lamot a különleges közigazgatási terület kormányának élén – hangsúlyozta sajtótájékoztatóján a kínai kormány hongkongi és makaói ügyekért felelős irodájának szóvivője, Jang Kuang.

Lam is leszögezte: nem akar távozni hivatalából.

– Az elmúlt három hónapban azt mondogattam magamnak, hogy csapatomnak és nekem maradnunk kell, hogy segítsük Hongkongot – húzta alá a kormányzó kedd reggeli sajtótájékoztatóján.

A tisztségviselő hozzáfűzte: sohasem vette fontolóra, hogy távozásáról tárgyaljon Pekinggel.

Már a kormányzó lemondását követelik

A különleges közigazgatási státuszt élvező Hongkongban több mint három hónapja tüntetnek a növekvő kínai befolyás ellen. A megmozdulások eredetileg a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet miatt kezdődtek, amelyet azóta már felfüggesztettek.

A több alkalommal milliós tömegeket vonzó tiltakozások fokozatosan a Peking által támogatott hongkongi kormányzat ellen fordultak.

A demonstrálók a törvénytervezet végleges visszavonásán kívül immár Carrie Lam hongkongi kormányzó lemondását követelik, valamint egy független bizottság létrehozását, amelynek a rendőrök tüntetőkkel szembeni akcióinak kivizsgálása lenne a feladata.

Rohamrendőrök könnygázt vetnek be a kormányellenes tüntetők ellen Hongkong belvárosában augusztus 24-én Forrás: MTI/EPA/Jerome Favre

A mintegy 7 millió lakosú város 1997-ben tért vissza kínai fennhatóság alá a brit gyarmati irányítás alól. Hongkong 2047-ig széleskörű autonómiát élvez az egy ország, két rendszer elve alapján.