Boris Johnson előrehozott választásokat írhat ki

JOHNSON, Boris
Biarritz, 2019. augusztus 25. Boris Johnson brit miniszterelnök egy televíziós interjú közben a világ hét legfejlettebb ipari országa (G7) vezetői csúcstalálkozójának második napi tanácskozása előtt a délnyugat–franciaországi Biarritzban 2019. augusztus 25-én. MTI/EPA /Pool/Neil Hall
Vágólapra másolva!
Boris Johnson brit miniszterelnök szerint elképzelhetetlen a brit EU-tagság október 31-én esedékes megszűnésének (brexit) további halasztása. A kormányzó brit Konzervatív Párt kedden elvesztette eddigi egyfős parlamenti többségét, miután egy képviselő távozott a frakcióból. Kedd éjjel megszavazta a londoni parlament a rendezetlen Brexit tilalmát célzó törvénytervezet napirendre vételét, Boris Johnson előrehozott választásokat írhat ki emiatt.
Vágólapra másolva!

Frissítés:

Kedd éjjel a londoni parlament 328-301 arányban megszavazta a rendezetlen Brexit tilalmát célzó törvénytervezet napirendre vételét. Az alsóház várhatóan szerda este veszi napirendre a tervezetet, amelyet az ellenzék vezető ereje, a Munkáspárt terjesztett be. A tervezet lényege az, hogy ha október 19-ig a parlament nem járul hozzá egy új Brexit-megállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg, Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál a kilépés elhalasztását 2020. január 31-ig.

Boris Johnson miniszterelnök a háromórás vita után tartott szavazás eredményére reagálva előrehozott választások kiírásának lehetőségére tett egyenes utalást arra az esetre, ha a parlament megszavazza az ellenzéki indítványt.

Korábban írtuk:

Johnson, aki délután, a nyári szünet utáni első ülésnapon tájékoztatta a londoni alsóház képviselőit a hét vezető ipari hatalom (G7) legutóbbi csúcsértekezletéről, kijelentette:

Boris Johnson Forrás: MTI/EPA /Pool/Neil Hall

Hozzátette ugyanakkor: a G7-csúcs résztvevőivel közölte azt is, hogy a London által szorgalmazott új brexit-megállapodásban nem szerepelhet az a tartalékmegoldás - backstop -, amely az ír-északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését célozza.

E mechanizmus alapján az Egyesült Királyság egésze vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, ha - illetve amíg - nem sikerül olyan kétoldalú kereskedelmi megállapodásra jutni, amely önmagában feleslegessé tenné a tartalékmegoldás alkalmazását.

Emellett

Észak-Írországban érvényben maradnának az EU egységes belső piacának egyes szabályai is.

A brexit után az ír-északír határ lesz az EU és az Egyesült Királyság közötti egyetlen szárazföldi vámhatár, amelynek akadálytalan átjárhatósága az észak-írországi felekezeti erőszaknak véget vető 1998-as nagypénteki megállapodás sarkalatos eleme és vívmánya.

A backstop-megoldást tartalmazó kilépési egyezményt az előző miniszterelnök, Theresa May kötötte az EU-val, a Boris Johnson vezette jelenlegi brit kormány és észak-írországi szövetségese, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) értelmezése szerint azonban

ez a megoldás megváltoztatja Észak-Írország alkotmányos státusát az Egyesült Királyságon belül, és ezért elfogadhatatlan.

Az Európai Unió többször is határozottan leszögezte, hogy nem lehetséges olyan kilépési megállapodás, amelynek nem része a backstop-záradék.

Boris Johnson azonban keddi alsóházi felszólalásában kijelentette, hogy

A brit parlament által közreadott képen Boris Johnson brit miniszterelnök felszólal a nyári szünet utáni első ülésnapon a törvényhozás alsóházában, Londonban 2019. szeptember 3-án. Forrás: MTI/EPA/Brit parlament/-

Johnson felszólalásával egy időben jelentették be, hogy

Philip Lee egykori igazságügyi államtitkár kilépett a konzervatív frakcióból, és átült a brexitet ellenző Liberális Demokratákhoz.

A Konzervatív Pártnak még a DUP frakciójával együtt is mindössze egyetlen fős többsége volt eddig az alsóházban, így

a kormány Lee kilépésével elvesztette parlamenti többségét.

Lee távozásának azonnali gyakorlati jelentősége lehet, hiszen

az ellenzék vezető ereje, a Munkáspárt kedden beterjesztett egy törvénytervezetet a megállapodás nélküli brexit megakadályozására.

A tervezetben szerepel, hogy ha október 19-ig a parlament nem járul hozzá egy új brexit-megállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg,

Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál a kilépés elhalasztását 2020. január 31-ig.

Egybehangzó, közvetve hivatalos forrásokból is megerősített londoni médiaértesülések szerint

Boris Johnson kormánya "aktívan mérlegeli" az előrehozott választások kiírását

abban az esetben, ha a megállapodás nélküli brexitet ellenző képviselőknek a héten sikerül elfogadtatniuk ezt a tervezetet.

A brit parlamenti törvény értelmében a következő választás 2022-ben lenne esedékes, és az ennél előbbi parlamenti választás kiírásához a 650 fős alsóház kétharmados többségének támogatására lenne szükség.