Kaliforniai hajótűz: a kapitány tudta, hogy nincs menekvés

Santa Cruz, Kalifornia, hajó, hajótűz, tűz
In this photo released by the Ventura County Fire Department on September 2, 2019, Firefighters attempt to extinguish a fire on a boat off the coast of Santa Cruz Island, California. - Rescuers were scrambling Monday to reach more than 30 people who were sleeping below deck when their scuba-diving boat caught fire off the California coast, with reports of "numerous fatalities." A major rescue operation was underway for the dozens of people trapped aboard the 75-foot (22-meter) boat, near Santa Cruz Island off the coast from Los Angeles, the Coast Guard tweeted. (Photo by HO / Ventura County Fire Department / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Ventura County Fire Department/ HO" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
A 20 méter hosszú, Conception nevű turistahajó szombaton hajnalban hajózott ki Santa Barbarából 34 utassal és ötfős legénységgel a fedélzetén. Eddig nem tudni, hogy miért, de a hajó éjszaka, mialatt a turisták aludtak, kigyulladt és gyakorlatilag a vázig leégett. A tűzvészben a legénységet kivéve mindenki meghalt - ők pánikból a tengerbe vetették magukat. Eddig 25 ember holttestét találták meg, a többiek maradványai a hajótest alá szorultak.
Vágólapra másolva!

A Mirror nyilvánosságra hozta a hajó kapitányának segélyhívását. E szerint a kapitány azt mondta a mentőknek, hogy tűz ütött ki a fedélzeten, a több mint harminc utas pedig a lángok fogságába esett, mert

nincs vészkijárat, amelyen keresztül elhagyhatnák a hajót.

A hívás hajnali 3 óra körül érkezett, a tűzoltók kétségbeesetten próbálták oltani a lángokat, de mindhiába. A hajó teljesen kiégett és végül felborult. A tenger a parttól mintegy 20 méterre sodorta a roncsot, alatta a beszorult holttestekkel. Apály idején a víz folyamatosan mozgatja a hajót.

Mire a tűzoltók kiértek, már minden lángolt Forrás: AFP/Ho

Az áldozatok között van a búvártúrát vezető Kristy Finstad és egy 17 éves lány is, aki szüleitől kapta az utat a születésnapjára.

A túlélőket egy halászhajó mentette ki a vízből, a kapitánya, Bob Hansen, a New York Times-nak adott interjút. Azt mondta, amikor felébresztették, ő már csak azt látta az ablakból, hogy a turistahajót elborították a lángok.

Erre a látványra nem lehet felkészülni. Borzalmas volt" - idézett az interjúból a Mirror.

Virágok és emléktárgyak borítják a közeli mólót Forrás: AFP/Mark Ralston

A halászhajó legénysége azonnal megpróbált segíteni, és visszafordultak, hogy túlélőket keressenek, de már nem találtak senkit, akit megmenthetnének.