Német választások: előretörő bevándorlásellenesek, megsemmisülő baloldal

State elections in Saxony - Election party AfD POLITICS elections State parliament ---
dpatop - 01 September 2019, Saxony, Dresden: Jörg Urban, top candidate of the AfD, and Jörg Meuthen (r), national chairman of the AfD, cheer at the AfD election party after the announcement of the first results of the state election in Saxony. Photo: Michael Kappeler/dpa
Vágólapra másolva!
Elveszítette többségét az eddig kormányzó koalíció, a bevándorlásellenes ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) pedig előretört a németországi Brandenburgban és Szászországban tartott tartományi törvényhozási (Landtag-) választás hétfőn közölt hivatalos előzetes végeredménye szerint. Feltűnő volt, hogy a szocdemek úgy estek vissza, hogy közben a részben az állampárt utódjának számító Baloldal is jelentős veszteségeket szenvedett - a baloldali pártok megsemmisülőben vannak.
Vágólapra másolva!

Brandenburgban a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből kialakult Die Linke (Baloldal) koalíciójának nincs többsége a potsdami törvényhozásban, de a következő öt évben is hatalmon maradhatnak, ha bevonják a kormányzásba a Zöldeket.

Nagyon sokat vesztettek a nagy pártok

Az SPD a szavazatok 26,2 százalékát szerezte meg, ami 5,7 százalékpontos visszaesés az előző, 2014-ben tartott tartományi választáson elért 31,9 százalékhoz képest, és a szociáldemokraták leggyengébb brandenburgi választási eredménye. Az AfD 23,5 százalékkal a második helyen végzett, ami 11,3 százalékponttal haladja meg az öt évvel ezelőtti 12,2 százalékot.

Így alakultak az eredmények Brandenburgban Forrás: Origo

A harmadik a Kereszténydemokrata Unió (CDU) 15,6 százalékkal, 7,4 százalékpontos csökkenés a 2014-es 23 százalékhoz képest.

A negyedik helyre a Zöldek léptek elő, a baloldali irányultságú ökopárt a szavazatok 10,8 százalékát gyűjtötte össze, ami 4,6 százalékos erősödés az öt évvel ezelőtti 6,2 százalékhoz képest. A Baloldal a szavazatok 10,7 százalékát szerezte meg, ami 7,9 százalékpontos visszaesés a 2014-es 18,6 százalékhoz képest. Új szereplő a Szabad Választók (FW) pártja, amely a szavaztok 5 százalékát szerezte meg, éppen elérte a bejutási küszöböt.

Brandenburgban is nagyon jól szerepeltek a bevándorlásellenesek Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Gregor Fischer

A liberális Szabad Demokrata Pártnak (FDP) nem sikerült visszajutni a tartományi gyűlésbe, a szavazatok 4,1 százalékát szerezték meg.

A választási részvételi arány Brandenburgban 61,3 százalékra emelkedett a 2014-es 47,9 százalékról.

Itt érte el a legjobb eredményt az AfD

Szászországban a CDU és az SPD koalíciója veszítette el a többséget, szintén akkor maradhatnak hatalmon, ha harmadik partnerként bevonják a Zöldeket.

A CDU 32,1 százalékkal végzett az első helyen, ami 7,3 százalékpontos csökkenés a 2014-ben elért 39,4 százalékhoz viszonyítva, és a párt eddigi leggyengébb szászországi eredménye.

Az AfD a szavazatok 27,5 százalékával szerezte meg a második helyet, ami 17,8 százalékponttal haladja meg az öt évvel ezelőtti 9,7 százalékot, és mind a 16 tartományt együttvéve a párt legjobb tartományi választási eredménye. A harmadik a Baloldal 10,4 százalékkal, ami 8,5 százalékpontos visszaesés az öt évvel ezelőtti 19 százalékhoz képest.

A szászországi eredmények térképen Forrás: Origo

A Zöldek 8,6 százalékot szereztek, 2,9 százalékponttal javítva az öt évvel ezelőtt elért 5,7 százalékos eredményüket.

Az SPD alkotja a drezdai Landtag legkisebb frakcióját, a szavazatok 7,7 százalékát szerezték meg, ami 4,7 százalékpontos visszaesés a 2014-es 12,4 százalékhoz képest, és a párt történetének leggyengébb tartományi választási eredménye,

mind a 16 tartományt együttvéve.

Az FDP-nek a szászországi tartományi gyűlésbe sem sikerült bekerülnie, a szavazatok 4,5 százalékát szerezték meg. A választási részvételi arány 49,2 százalékról 66,6 százalékra emelkedett Szászországban.

Szászországban történetének legjobb eredményét érte el az AfD Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

A német állam kezéből kicsúszott az irányítás

Az AfD a kampánya során azt a csalódottságot helyezte a középpontba, ami épp azért alakult ki, mert közelít a német újraegyesítés 30. évfordulója, és ma is nagyon látványosak a különbségek az egykori NDK és NSZK között – írta a Magyar Nemzet. „Nem az AfD a csalódottság oka, és nem ez a párt osztja meg a társadalmat. Az AfD mások kudarcának eredménye" – mondta korábban Andreas Kalbitz, a radikális párt brandenburgi jelöltje. Szerinte

Matthias Platzeck, Brandenburg korábbi miniszterelnöke szerint a gazdasági és a migrációs válság következtében az emberek úgy érzik, az állam kezéből kicsúszott az irányítás.

Elemzők szerint a gyakorlati jelentősége mellett fontos pszichológiai következményei is vannak a mostani választásoknak.

2014-ben az AfD még csak egyéves párt volt, a mostani sikerek viszont azt mutatják, nem ábrándultak ki a szavazók a pártból,

viszont az SPD nyolcszázalékos eredménye a szászoknál súlyos rendszerszintű gondokat sejtet.