Megállt a viharszörny a Bahamák felett, Floridában idegesen várják

Dorian hurrikán, 2019
This video grab handout Facebook image obtained September 1, 2019 courtesy of Rich Roberts shows storm activity in Man-O-War Cay,Abaco Islands, Bahamas. - Hurricane Dorian strengthened into a catastrophic Category 5 storm Sunday, packing 160 mph (267 kph) winds as it was about to slam into the Abaco Islands in the Bahamas, US weather forecasters said."#Dorian is now a category 5 #hurricane with 160 mph sustained winds," the Miami-based National Hurricane Center said in a tweet."The eyewall of this catastrophic hurricane is about to hit the Abaco Islands with devastating winds," it said. (Photo by Rich ROBERTS / Rich ROBERTS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / RICH ROBERTS/HANDOUT" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Lassan halad a pusztító erejű Dorian hurrikán, aminek a magja még mindig a Bahama-szigetek felett van. Legalább 13 ezer ház megsemmisült és többen meghaltak. Egyelőre még nem tudni, hogy a viharszörnynek is nevezett hurrikán mikor éri el az Egyesült Államok keleti partját, de az már biztos, hogy ez a legerősebb vihar, ami valaha fenyegette Floridát.
Vágólapra másolva!

A vihar, mivel részben szárazföld fölé ért, gyengült, egyelőre nem tudni, hogy ideiglenesen-e. Most is pusztító erejű azonban, és nagy sebességgel halad.

Az amerikai keleti part mentén milliók figyelik a hurrikán irányát.

Abban reménykednek, hogy ha a következő két napban észak felé fordul, akkor talán megkíméli őket - írja a Fox News.

A Bahama-szigeteken viszont már óriási pusztítást végzett.

Egy nyolc éves kisfiú volt Dorián első áldozata az Abaco-szigeteken.

De várhatóan nem ő az egyetlen áldozata a viharnak, bahamai tisztviselők jelentése szerint több holttestet is láttak már.

Egyelőre még nincs hivatalos adat, de a Vöröskereszt szerint mintegy 13.000 ház rongálódott meg, vagy semmisült meg teljesen a viharban - írja a BBC.

Nem számít, hogy milyen úton halad a hurrikán, az Egyesült Államokat érinti - mondta Jared Moskowitz a floridai Vészhelyzetkezelési Minisztérium igazgatója.

Az óriási erejű vihart már több helyen egyenesen viharszörnynek hívják, az eddigi szélerőssége elérte a 300 km/órát. A hurrikánfigyelmeztetések Florida keleti partvidékének nagy részére érvényesek.

Négy államban hirdettek szükségállapotot.

Egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy mikor fogja a vihar elérni a keleti partot és ott merre halad.

A Nemzeti Hurrikán Központ hétfőn kijelentette, hogy az előjelzések szerint lassan nyugatról észak-nyugatra, majd fokozatosan, észak-nyugatról északra halad a vihar.

Ez a pálya rendkívül veszélyes, és kiszámíthatatlan, a hurrikán magja ugyanis továbbra is a Nagy-Bahama szigeteken van.

Magyar idő szerint akár kedd hajnalban is megérkezhet, de lehet, hogy csak egy nappal később.

Donald Trump hétfőn vészhelyzeti nyilatkozatot írt alá, ami lehetővé teszi a FEMA, az amerikai Szövetségi Vészhelyzeti Ügynökség számára, hogy koordinálja az országban a katasztrófaelhárítási hivatalok munkáját.

Floridán kívül, a dél-karolinai kormányzó Henry McMaster vasárnap

elrendelte az állam egész tengerpartjának kötelező evakuálását,

amelyre hétfőn délben került sor.

Néhány órával később Georgia kormányzója, Brian Kemp is elrendelte hétfő délre a kötelező evakuálást az állam atlanti partvidékén.

Észak-Carolina kormányzója, Roy Cooper figyelmeztette az embereket, hogy a hét későbbi felében ott is heves esőzésekre, szelekre és árvizekre készüljenek fel.