A vártnál is nagyobb a bevándorlásellenes áttörés Németországban

vote Horizontal
Berlin's representative of the Alternative for Germany (AfD) far-right party Georg Pazderski (C) and party supporters and members react after the first exit polls during the AfD's election party following the state elections in Brandenburg and Saxony on September 1, 2019 in Werder an der Havel near Potsdam, eastern Germany. - Voters went to the polls for state elections in Brandenburg and Saxony, two states in the ex-communist east. The election results could reverberate across German politics. For Chancellor Angela Merkel, an election debacle for either her conservative Christian Democratic Union (CDU) or junior coalition partner the social democratic SPD would spell another threat to their uneasy coalition. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)
Vágólapra másolva!
Nagy áttörést értek el a bevándorlásellenes erők a németországi tartományi választásokon - derült ki a brandenburgi és a szászországi tartományi választás előzetes eredményeiből. A nagykoalíciós pártok nagyon visszaestek. 
Vágólapra másolva!

Megduplázta a támogatottságát Brandenburgban az

AfD, 23,7 százalékot szerzett a szavazatok szinte teljes feldolgozottságánál,

míg öt évvel ezelőtt csak 12 százalékot értek el. A párt második helyen végzett. Az élen az SPD végzett a szavazatok 26,2 százalékával, mindez jelentős visszaesés az öt évvel ezelőttihez képest.

Brandenburgban duplázott az AfD az öt évvel ezelőtti voksoláshoz képest Forrás: Origo

A CDU 15,5, a Linke 10,7, a Zöldek 10,6 százalékot értek el. A 2014-es tartományi választáson Brandenburgban az SPD 31,9, a CDU 23, a Linke 18,6, az AfD 12,2, a Zöldek 6,2 százalékot, míg az FDP 1,5 százalékot ért el.

Nagy sikert ért el az AfD Forrás: AFP/Odd Andersen

Az előzetes becslés szerint

az AfD 27,5 százalékot szerzett Szászországban a tartományi választáson.

Mindez háromszoros erősödés az öt évvel ezelőtti szinthez képest. Az élen a CDU végzett 33,5 százalékkal, de ez jelentős százalékpontos visszaesés a 2014-es eredményhez képest. A Die Linke 10,5, a Zöldek 8, míg az SPD szintén 8 százalékra számíthat a tartományban. Szászországban 2014-ben a CDU 39,4, a Linke 18,9, az SPD 12,4, az AfD 9,7 százalékot, a Zöldek 5,7 százalékot, míg a szabad demokraták 3,8 százalékot értek el.

Szászországban több mint 27 százalékot kapott az AfD Forrás: Origo

A 2,5 millió lakosú Brandenburgban 2,1 millióan szavazhattak, a részvételi korhatár 16 év volt. A nagyjából 4 millió lakosú Szászországban 3,3 millióan voltak jogosultak a választásra, a korhatár 18 év volt.

Két nemet tartományban szavaztak az új tartományi gyűlésről Forrás: AFP/Patrick Pleul

Az utóbbi hetek felmérései azt mutatták, hogy Brandenburgban az ország újraegyesítése óta, csaknem harminc éve folyamatosan kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kaphatja a legtöbb szavazatot, vagy egy 2013-ban alapított jobboldali ellenzéki párt, az Alternatíva Németországnak (AfD). Szászországban korábban a kutatások azt mutatták, hogy az ugyancsak az újraegyesítés óta megszakítás nélkül kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) végezhet az első helyen.